Η έννοια του ημιυπαίθριου χώρου εμφανίστηκε πρώτη φορά στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985 (ΓΟΚ ’85) σε αντικατάσταση του ΓΟΚ ’73 με στόχο μια καλύτερη ποιότητα δόμησης και ζωής στον αστικό κύκλο. Ηταν η πρώτη φορά που μια τέτοια έννοια εισαγόταν στο νομοθετικό σύστημα και εθεωρείτο πραγματικά καινοτόμος.

Ο επίσημος ορισμός του ημιυπαίθριου χώρου κατά τον ΓΟΚ είναι ο εξής: Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων (ΓΟΚ ’85 Αρ. 2 παρ. 32).

Ο νόμος ορίζει τον χώρο με απλό γεωμετρικό προσδιορισμό για να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις και παρερμηνείες. Αυτό είναι που έκανε πολλούς κατασκευαστές αλλά και ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τον νόμο προς όφελός τους ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν καθώς το «κλείσιμο» του ημιυπαίθριου αποτελεί κατά ορισμό πολεοδομική παράβαση.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται:

Πλήρη στοιχεία ιδιοκτήτη
Αδεια οικοδομής
Τοπογραφικό
Κάτοψη χώρου

Αντίγραφα των εγκεκριμένων
Παράβολο 250 ευρώ ή 500 ευρώ ανάλογα με το εμβαδόν του δηλούμενου χώρου (τ.μ.)
Ε9 και Ε1 για να εξεταστεί αν το ακίνητο είναι κύρια και μοναδική κατοικία ή αποτελεί άλλη κατοικία του ιδιοκτήτη
Αποδείξεις καταβολής παλιών προστίμων για να αφαιρεθούν από το νέο πρόστιμο που θα υπολογιστεί.

Τι γίνεται με όσους δήλωσαν το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων το 2010 με τον νόμο Μπιρμπίλη; Τους δηλώνουν ξανά;

Οσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εξοφλώντας τα πρόστιμα που υπολογίστηκαν με τον Νόμο 3843/2010 δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλες ενέργειες.

Σε περίπτωση όμως που δεν έχουν καταβληθεί όλες οι δόσεις του προστίμου που τότε υπολογίστηκε θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό προκειμένου να υπαχθούν στον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων και να συμψηφίσουν τα ποσά που καταβλήθηκαν με το σημερινό πρόστιμο που αναλογεί. Μάλιστα, επειδή τα σημερινά πρόστιμα είναι πολύ μειωμένα, θα καταβάλουν μικρότερα ποσά.

Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΝ, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, στις 31 Μαρτίου 2026.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Για την 5η κατηγορία, η 30ή Σεπτεμβρίου είναι καταληκτική ημερομηνία και δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.