Με έντεκα ψήφους από τους δεκαέξι διαθέσιμους, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, επικράτησε στη ψηφοφορία του τριπρόσωπου και εκλέγηκε νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, διαδεχόμενος τον μακαριστό Χρυσόστομο Β. Επρόκειτο για μια φυσιολογική εξέλιξη με τον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες από την περασμένη Κυριακή, αφού ήταν ξεκάθαρη η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο του η πλειοψηφία των Συνοδικών.

Συνολικά η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, κύλησε ομαλά και πολύ πιο ήρεμα απ΄ότι παλαιές εκλογικές διαδικασίες, ακόμα και του 2006, με τους Ιεράρχες να διατηρούν χαμηλούς τόνους και τους πιστούς να περιορίζονται στον ρόλο που περιγράφεται για αυτούς στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.

Ωστόσο δεν έλειψε ούτε αυτή τη φορά το έντονο παρασκήνιο, το πάρε δώσε και οι μπηχτές μεταξύ των Ιεραρχών. Πλέον μετά και από την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, αυτό που έμεινε ως εκκρεμότητα, είναι αφενός να ξεκαθαρίσει πώς ο κάθε Ιεράρχης τοποθετήθηκε στη ψηφοφορία και δεύτερο να διαφανεί εάν το ρήγμα που υπήρξε μεταξύ του Κύκκου Νικηφόρου και του Ταμασού Ησαΐα, είναι οριστικό.

Σε ότι αφορά το πρώτο, είναι ξεκάθαρο το πως κινήθηκαν τα δεκατέσσερα από τα δεκαέξι μέλη της Συνόδου. Οι Μητροπολίτες Πάφου, Κωνσταντίας, Μόρφου, Κυρηνείας, Κιτίου, Ταμασού και οι Επίσκοποι Χύτρων, Αρσινόης, Τριμυθούντος, Μεσαορίας, Καρπασίας ψήφισαν τον Γεώργιο. Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού, και οι Επίσκοποι Λήδρας και Αμαθούντος σίγουρα ψήφισαν τον πρώτο.

Η εκκρεμότητα της Λεμεσού

Συνεπώς είναι άγνωστο πως κινήθηκαν οι Κύκκου Νικηφόρος και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος. Ο ένας εξ αυτών ψήφισε τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και ο άλλος ψήφισε λευκό. Με βάση τα όσα δήλωσε επίσημα σε γραπτή δήλωση του ο Κύκκου Νικηφόρος, ο ίδιος θα ψήφιζε τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και μάλιστα καλούσε τα υπόλοιπα μέλη να πράξουν το ίδιο. Από την άλλη ο Επίσκοπος Νεαπόλεως εδώ και χρόνια, βρίσκεται στην στενή ομάδα που στηρίζει τον Λεμεσού Αθανάσιο.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες, υπήρξαν πληροφορίες πως προσεγγίστηκε από τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος φαίνεται να του πρότεινε τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου και για αυτό έκανε δεύτερες σκέψεις, για να ψηφίσει τον Πάφου Γεώργιο. Μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άγνωστο αν η ψήφος που έχασε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, είναι αυτή που δεδηλωμένα θα έπαιρνε από τον Κύκκου Νικηφόρο ή αν τελικά ο αδελφός στην Ιερά Σύνοδο, Πορφύριος του γύρισε την πλάτη και ψήφισε τελικά λευκό. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσωπα που βρίσκονται στον κύκλο της Αρχιεπισκοπής μέχρι και λίγες ώρες μετά τη ψηφοφορία, δεν γνώριζαν τι ακριβώς έπραξαν οι δύο Ιεράρχες. Αυτό ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει μόνο εάν ένας εκ των δύο αποκαλύψει τι ψήφισε τελικά.

Η εκκρεμότητα των Κυκκοτών

Το δεύτερο ζήτημα που παραμένει ως εκκρεμότητα, είναι αυτό της διαφωνίας που ξέσπασε μεταξύ του Μητροπολίτη Ησαΐα και του Κύκκου Νικηφόρου. Οι δύο Ιεράρχες που μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας διατηρούσαν αδελφικές και πολύ στενές σχέσεις, άλλωστε ο δεύτερος στήριξε τον πρώτο ανοικτά στις εκλογές, φαίνεται πως διαφώνησαν για το πως θα κινούνταν στη σημερινή ψηφοφορία. Αυτή η διαφωνία έφερε τη ρήξη στις σχέσεις τους και απομένει να διαφανεί αν αυτό είναι κάτι οριστικό.

Πάντως σήμερα μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Ταμασού Ησαίας, έσπευσε να δικαιολογήσει τη ψήφο του, στέλνοντας παράλληλα έμμεσα μηνύματα στον Κύκκου Νικηφόρο. «Εγώ για χάριν των δικών μου ψηφοφόρων το πάλεψα μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν μπόρεσα να βρω συναίνεση για να έχω μια δυνατότητα εκλογής. Οπόταν το αμέσως επόμενο που κοίταξα, είναι ποιος από τους αδελφούς, τους υποψήφιους μαζεύει τους περισσότερους ψήφους, που του έχουν εμπιστοσύνη, με ποιο μπορώ να συνεργαστώ, να μπω και εγώ μαζί να ενισχύσουμε την ομάδα», πρόσθεσε.

«Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ο πρώην Άγιος Πάφου, οπόταν του έδωσα και εγώ το 18% των δικών μου ψήφων. Εφόσον λοιπόν ο αδελφός είχε την εμπιστοσύνη των περισσότερων μελών της Ιεράς Συνόδου, του δώσαμε δυνατή και ισχυρή εντολή να ξεκινήσει το έργο του με αγάπη, ομόνοια και συνεργασία. Με δύο κουβέντες που είχαμε είναι έτοιμος να συνεργαστούμε και συμμερίζεται τους οραματισμούς μας, οπόταν κάνουμε την καλύτερη αρχή, του ευχόμαστε στερεωμένος και επιτυχία στο χρηματικό έργο που ξεκινά από σήμερα», κατέληξε ο Μητροπολίτης Ησαΐας.

Η εκκρεμότητα της Πάφου

Η τρίτη εκκρεμότητα της σημερινής διαδικασίας, είναι το τι θα γίνει με τον κενό από σήμερα μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου. Ήδη η ονοματολογία βρίσκεται στα φόρτε τους, με δύο μέλη της Ιεράς Συνόδου να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο και τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο.

Αμφότεροι είναι δύο Ιεράρχες της νέας γενιάς με πολλές εμπειρίες ωστόσο στη διοίκηση της Εκκλησίας, δεν προέρχονται όμως από την Επαρχία. Κι αυτό είναι κάτι που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην Πάφο δεν βλέπουν με καλό μάτι, αφού επιθυμούν ο επόμενος Μητροπολίτης τους να είναι συντοπίτης τους.

Μάλιστα παρουσιάζουν μια σειρά από επιλογές, μεταξύ των οποίων και του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Ιωάννη. Η εκκρεμότητα της Πάφου ωστόσο, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει με τον νέο χρόνο και μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, που σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται για την ογδόη Ιανουαρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.