ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ.

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης ,ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» υπό την εμπνευσμένη προεδρία του κου Γεωργίου Βλατάκη Άρχοντος Νομοφυλακος της ΜτΧΕ, σε αγαστή συνεργασία με την ελλογιμότατη Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιούν μια διαδραστική εκδήλωση με επίκεντρο την Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου.

Συμπληρώνοντας 155 έτη από το ολοκαύτωμα, η Ιερά Μονή Αρκαδίου αποτελεί ορόσημο του Ρεθύμνου καθώς και παγκόσμιο φωτεινό παράδειγμα αυτοθυσίας. Μια από τις τρείς Ιερές Μονές βάσει των οποίων ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής, στήριξε τον προγραμματισμό του για την επέτειο των 200 ετών από την παλιγγενεσία υπό τον τίτλο «Φλεγόμενες και μη κατακαιόμενες».

Η ελλογιμοτάτη Μαριάννα Καλαϊτζιδακη στα πλαίσια του μαθήματος της, το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, σχεδίασε ένα Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου για τους φοιτητές και φοιτήτριες, σύμφωνα με τις αρχές της βασισμένης στον τόπο εκπαίδευσης, με σκοπό τη σύνδεση τους με τον τόπο στον οποίο φοιτούν.

Έτσι υλοποιώντας το μονοπάτι στις 11 Δεκεμβρίου 2021, οι φοιτητές και φοιτήτριες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν της Μονής, το ρόλο της επί τουρκοκρατίας, τη μεγάλη Θυσία του 1866, το βιοφυσικό περιβάλλον (πανίδα, χλωρίδα), ενώ θα γίνουν διαθεματικές συνδέσεις με την λογοτεχνία, την τέχνη και την πόλη του Ρεθύμνου. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξαιτίας του κορωνοιού. Μια πρωτότυπη προσπάθεια προσέγγισης της ιστορίας αλλά και του περιβάλλοντος, που γίνεται ακόμη πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα, αφού πραγματοποιείται με την συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών του Παν. Κρήτης, προκειμένου να κοσμήσουν με τις εργασίες τους τον πίνακα των 200 ετών από την παλιγγενεσία και ιδίως την συμβολή της Ι. Μονής Αρκαδίου στον απελευθερωτικό αγώνα έχουσα κατ’ εκείνη την περίοδο το προνόμιο σε όλη την Κρήτη να κτυπά την καμπάνα του καθολικού της στέλνοντας το μήνυμα της ελευθερίας στα πέρατα του κόσμου μεχρι και σήμερα.

Άλλη μία εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», η οποία θα λάβει σάρκα και οστά με την επιμέλεια και καθοδήγηση της ελλογιμοτάτης καθηγήτριας κας Μαριάννας Καλαϊτζιδάκη πλαισιωμένη από φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης και που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021με αριθμό πρωτοκ. GR 07153/31-3-2021.

Η άνω εκδήλωση πραγματοποιείται συμβολικά επ’ ευκαιρία της 155η επετείου του ολοκαυτωματος της Μονής, στα πλαίσια της ενεργής συμμετοχής του συλλόγου στους επίσημους εορτασμούς για την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 , η οποία αφιερούται ευλαβώς στην τριακονταετή ευκλεή Πατριαρχία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ τουπίκλην Πράσινος Πατριάρχης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.