Πριν από δύο χρόνια, στις 25 Φεβρουαρίου 2020, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών Μεσολογγίου Βερονίκη Μοναχή, αναχώρησε για τη Βασιλεία των ουρανών. Η μακαριστή Γερόντισσα ήταν το άγρυπνο μάτι της Ιεράς Μονής του Αη Συμιού.

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Λαμπίρι του Δήμου Αγρινίου. Από μικρή αγαπούσε το Χριστό μας και σαν παιδί διακρινόταν για την φιλομάθεια, την εξυπνάδα, την ευστροφία της, την ευγένειά της αλλά και την καλοσύνη της.

Εκάρη μοναχή στις 8 Σεπτεμβρίου του 1960, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου της Καστοριάς. Το Φεβρουάριο του 1975, μαζί με την αδελφή της μακαριστή Παμφυλία Μοναχή, ήρθαν στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και ανέλαβαν την εγκαταλελειμμένη τότε Ιερά Μονή Αγίου Συμεών. Στη συνέχεια στην αδελφότητα προστέθηκε και η Μοναχή Θεόκλητη.

Η Ηγουμένη Βερονίκη, μαζί με την αδελφότητα που δημιούργησε, συνέβαλε τα μέγιστα στον εξωραϊσμό και την προβολή του μοναστηριού του Αη Συμιού και το ανέδειξαν σε ιεραποστολικό κέντρο για όλους τους πιστούς της περιοχής. Η Ηγουμένη Βερονίκη επί 45 έτη ανεδείχθη η στυλοβάτιδα της Ιστορικής Ιεράς Μονής του Αη Συμιού. Ήταν άνθρωπος της αγάπης, της προσφοράς, της θυσίας, ζούσε τις αρετές της μοναχικής ζωής, με μεγάλη ταπείνωση.

Δεν γνώριζε την άρνηση, την αναβολή, τη μετάθεση. Έπρεπε όλα να προγραμματιστούν και να τακτοποιηθούν με απόλυτη τάξη, αυτό και έκανε. Όταν έπαιρνε εντολή, έσκυβε ταπεινά το κεφάλι και έλεγε «να’ ναι ευλογημένο» και ξεκινούσε τις διακονίες της με αγάπη προς όλους τους πιστούς. Διέθετε οξύτατη αντίληψη και ευστροφία. Ό,τι καλό, όμορφο και ευπρεπές, με τον τρόπο της προσπαθούσε να το φτιάξει ακόμη καλύτερο για το καλό του Μοναστηριού, για το καλό του Αγίου μας, όπως έλεγε.

Δεν υπήρξε πιστός που πήγε για προσκύνηση στο Μοναστήρι και δε γνώρισε, δε γεύτηκε την καλοσύνη και τη φιλοξενία της. Ήξερε πάντα να συγχωράει και να καλύπτει, να συμπληρώνει τους άλλους, να επιμελείται και να διεκπεραιώνει θέματα και υποθέσεις για το καλό του Μοναστηριού. Άφησε σε όλους μας την ανάμνηση από το γλυκύ της χαμόγελο, την αδιάλειπτη προσευχή και την ακούραστη διακονία της.

Όσοι τη γνωρίσαμε ωφεληθήκαμε για πολλά πράγματα, μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν η Γερόντισσα , με την έννοια της διοίκησης της Μονής, αλλά ήταν η Γερόντισσα της διακονίας. Κάθε πιστός έπαιρνε δίδαγμα για την δική του ζωή.

Η Τιμητική Διάκριση στην Ηγουμένη Βερονίκη Καμζέλα

Την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, η Εκκλησία μας γιόρτασε τη μνήμη της Αγίας Βερονίκης της αιμορροούσας. Μετά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Μοναστήρι, η Ηγουμένη και η συνοδεία της πρόσφεραν καφέ και γλυκίσματα στους προσκυνητές που πήγαν να της ευχηθούν για την ονομαστική της εορτή, στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Ακολούθησε μια απλή, σεμνή και λιτή εκδήλωση, έτσι ακριβώς όπως άρμοζε στην Ηγουμένη Βερονίκη, από τον Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και τους φίλους του Μοναστηριού. Ο Σύνδεσμος, δια του Προέδρου του, παρέδωσε Τιμητική Διάκριση τιμώντας την Ηγουμένη Βερονίκη Καμζέλα, για το Ορθόδοξο φρόνημα, το Χριστιανικό Ήθος, το Κοινωνικό, Ανθρωπιστικό, Φιλανθρωπικό και Ποιμαντικό της έργο, που επέδειξε διακονώντας επί πολλά έτη την Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών – Μεσολογγίου.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται, δικαιωμένη, κοντά σε Εκείνον, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή και το έργο Της.

Ας είναι Αιωνία η μνήμη της και ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός μας να την αναπαύει «ἐν χώρα ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίων».

Την ευχή της να έχουμε!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.