Ανεκλάλητη ηθική κατάνυξη στο ιστορικό Παγκράτι, με την μοναδική του αστική αύρα, για την εορτή του μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Με την μαζική παρουσία του κόσμου από το 2-ο Διαμέρισμα – Παγκρατίου, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων που συνέρρευσαν στο προάστιο από τα άλλα διαμερίσματα της πόλης, για να τιμήσουν την περίσεπτη φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, εκπροσώπων της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και προσωπικοτήτων από το φάσμα των γραμμάτων και του πολιτισμού, εορτάστηκε με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, η μνήμη του ιερού Αρτεμίου, στον περικαλλή ναό της Φιλολάου στο Παγκράτι.

Στο πανέμορφο προάστιο, που καταλάμπει πάντα στην Αθήνα μας, με την αριστοκρατικότητά του και κομίζει κοινωνικά, τα σπέρματα της πνευματικής και πολιτισμικής μεγαλουργίας, της παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας.

Ηθικός αίνος στην μνήμη του έξοχου στρατιωτικού και πολιτικού άνδρα Αρτεμίου, που διακρίθηκε για την απαράμιλλη γενναιότητα και τις στρατιωτικές του αρετές στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, με το αξίωμα του Αυγουσταλίου της Αλεξανδρείας – με τους σημερινούς πολιτικούς όρους, θα λέγαμε Αντιπροέδρου κυβερνήσεως – γνώρισε ασύγγνωστη ηθική αίγλη και τιμές και που πάραυτα, δεν δίστασε να αντιταχθεί σθεναρά – προσφέροντας και την τιμία κεφαλή του, στις φονικές λεπίδες του – στον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη, για να προασπίσει τους αδυνάτους χριστιανούς που βασανίζονταν αδίκως στην Αντιόχεια!

Το 357 μ.Χ ο Άγιος Αρτέμιος κατ΄ εντολή του αυτοκράτορα Κωνστάντιου – γιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου- κατέφυγε στην Πάτρα, για να κάνει ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ανδρέα, μεταφέροντάς τα, στον νεόδμητο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την παρουσία του στην Πάτρα, στην Μονή του Γηροκομείου, κατασκεύασε υδραγωγείο και συνέδραμε πολλαπλώς τους γέροντες και του αδυνάτους. Για τούτο εξάλλου και η περιοχή ονομάστηκε «Γηροκομείο». Για να διατηρήσει το αξίωμα του Αυγουσταλίου και με τον νέο αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη.

Πληφορηθείς ωστόσο ο Αρτέμιος, τα βάναυσα και άδικα βασανιστήρια του Παραβάτη το 363 μ.Χ. σε αδυνάμους χριστιανούς στην Αντιόχεια, του άσκησε δριμεία κριτική για το απάνθρωπο, αλλά πρωτίστως άδικο της συμπεριφοράς του. Και ήλθε στα χείλη του ο ψαλμός του Δαυίδ «Κύριε, πνεύματι ηγεμονικώ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν’ (50), στ. 14). Ήτοι Κύριέ βοήθησέ με, ισχυρή θέληση και σταθερές σκέψεις, να με κατευθύνουν ανένδοτα, στην θαρραλέα προάσπιση του αγαθού.

Ο Ιουλιανός που εξέλαβε ως βαθιά προσβολή την κριτική και δη από έναν τόσο υψηλά ιστάμενο της αυτοκρατορίας, έδωσε εντολή να μαστιγώσουν τον Άγιο Αρτέμιο. Και στην άκαμπτη με την μαστίγωση στάση του, διέταξε να του συντρίψουν τα κόκαλα και εν συνεχεία να του κόψουν την τιμία κεφαλή του. Όμως με την θυσιαστική του προσφορά στον χριστιανικό κόσμο, αλλά και στο νομικό και διοικητικό πολιτισμό της εποχής, ο θαρραλέος Αρτέμιος κέρδισε την επουράνιο βασιλεία και περίσεπτη θέση στον πάνθεον των αγιομαρτύρων της ορθοδοξίας μας. Το σεπτό λείψανο του Αγίου Αρτεμίου, παρέλαβε μια διακόνισσα, ονόματι Αρίστη, που το μετέφερε στην βασιλεύουσα, στην εκκλησία του Προφήτη Προδρόμου.

Σύσσωμος λοιπόν ο αθηναϊκός λαός, παρέστη το γλυκύ σημερινό φθινοπωρινό λιόγερμα, της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2022, για να τιμήσει την άχραντη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου. Και λαμπύριζε ηθικά ο περικαλλής ναός του Παγκρατίου, από την πορφύρα των σταυραετών του βυζαντίου, που καταυγάζουν στην λεωφόρο του χρόνου την πνευματική μεγαλουργία της αυτοκρατορίας, αλλά και από την άφατη κατάνυξη των πιστών, που με ζέση καρδιάς προσήλθαν στο Παγκράτι, για να δεηθούν στην στον σεπτό μάρτυρα της ορθοδοξίας μας.

Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάστησε ο σεπτός Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος, συγχοροστατούντος του ευλαβούς Αρχιμανδρίτη του Αγίου Αρτεμίου κ.κ. Σαξαμπάνη Ιγνάτιου- προϊσταμένου του ναού, των υπολοίπων ευλαβών ιερέων του, αλλά και άλλων ιερέων από παρακείμενες ενορίες, που προσήλθαν για να λειτουργήσουν στην μνήμη του Αγιομάρτυρος Αρτεμίου.

Με την αποπεράτωση της πανηγυρικής λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγιομαρτύρων μας Αρτεμίου, Γερασίμου και Ματρώνας της Χιοπολίτιδος και αποτμήματος τιμίων λειψάνων του Αγίου Αρτεμίου, στους περιμετρικούς της εκκλησίας δρόμους του Παγκρατίου, υπό τους γλυκείς παιάνες της φιλαρμονικής της Πυροσβεστικής, που χρωμάτιζαν τόσο ωραία την πομπή και την παρου-σία συνακόλουθα τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Και οι φιλόχριστοι Παγκρατιώτες έραιναν με άνθη και μύρο, την σεπτή εικόνα των αγίων μας, διατραώνοντας την μύχια σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας και την ακατάλυτη σχέση τους στον χρόνο. Με την επάνοδο της εικόνος στην εκκλησία, τον λόγο έλαβε ο ευλαβής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος και αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για την τριπλή εορτή των αγίων μας, κάλεσε – με τον μεστό, γλυκύ και διάστικτο από την θεολογική του πολυμέρεια λόγο του – τους πιστούς να εμπνευστούν από την σεπτή μορφή και τον ενάρετο βίο των Αγίων μας Αρτεμίου, Γερασίμου και Ματρώνας και να κραταιώσουν την πίστη τους, μέσα στα δροσερά και ιδεοφόρα ηθικά νάματα της ορθοδοξίας, αποκρούοντας σθεναρά τα πνιγηρά μηνύματα της εποχής μας και τα φθαρτά και ευτελή πρότυπα ζωής που προβάλλουν.

Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης κ.κ. Ιγνάτιος Σαξαμπάνης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ.κ. Φιλόθεο, που λάμπρυνε με την παρουσία του την πανηγυρική εορτή, το φιλόχριστο λαό του Παγκρατίου και των Αθηνών ευρύτερα, που πλημμύρισαν την εκκλησία, το φιλόπτωχο ταμείο και τους ευγενείς εθελοντές, που συνέδραμαν με την εργασία τους, στην αρτιότητα της πανηγύρεως, την φιλαρμονική της Πυροσβεστικής, που κόσμησε την λιτανεία και την ελληνική αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης που τηρήθησαν.

Και του Χρόνου με υγεία και ο Ιερός Αρτέμιος, να σκέπει με την ευλογία του τις οικογένειάς σας και να σας χαρίζει ηθική ευκρασία. Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Αρτεμίου :

Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος, αθλητικής αγλαΐας ώφθης σοφὲ κοινωνός, πρὸς αγώνας ανδρικοὺς παραταξάμενος· όθεν ώς λύχνος φωταυγής, τών θαυμάτων τας βολάς, εκλάμπεις τη οικουμένῃ, Αρτέμιε Αθλοφόρε, πρὸς σωτηρίαν των ψυχών ημών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.