Ο Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης[2] (Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 1972) είναι Έλληνας εκδότης και πολιτικός. Διατελεί Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2023. Είναι επίσης βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Β1' του Βόρειου Τομέα των Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για την κοινοβουλευτική ομάδα.

Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 2003. Μετά το θάνατο των γονιών του ανέλαβε το 1993 τη συνδιαχείριση της οικογενειακής εκδοτικής επιχείρησης. Ξεκίνησε να προωθεί τα βιβλία των εκδόσεων «Γεωργιάδη – Βιβλιοθήκη των Ελλήνων» μέσω τηλεπωλήσεων συνεργαζόμενος με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια τη δεκαετία του 1990, μέσω των οποίων έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Ως συγγραφέας, κυκλοφόρησε τρία βιβλία ιστορικού ενδιαφέροντος, δύο από τα οποία αποτελούσαν αντιγραφή άλλων έργων. Το 2003 προσχώρησε στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, το ΛΑ.Ο.Σ, με το οποίο αναδείχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2007. Ο γάμος του με την Ευγενία Μανωλίδου το 2009 απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ, μιας και ήταν πλέον τηλεοπτικό πολιτικό πρόσωπο.[3] Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 έθεσε υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Αττικής, υποστηριζόμενος από το ΛΑ.Ο.Σ., αλλά ήλθε πέμπτος στις εκλογές. Στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε ο ΛΑ.Ο.Σ., ο Γεωργιάδης, που ήταν από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, διορίστηκε υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη ναυτιλία, θέση από την οποία εισηγήθηκε το νόμο άρσης του καμποτάζ, με πενιχρά αποτελέσματα.

Το Φεβρουάριο 2012 ο Γεωργιάδης διαφώνησε με το ΛΑΟΣ και υπερψήφισε στη Βουλή των Ελλήνων τη δανειακή σύμβαση του δεύτερου Μνημονίου, διαγράφηκε από το ΛΑΟΣ και προσχώρησε σχεδόν αμέσως στη Νέα Δημοκρατία. Στις εκλογές που ακολούθησαν έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής με τη ΝΔ και το 2013 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας για ένα έτος (2013 – 2014). Με την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία, ο Γεωργιάδης έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, αλλά ήρθε τέταρτος με 45.000 ψήφους. Το 2016 διορίστηκε Αντιπρόεδρος του κόμματος (από κοινού με τον Κωστή Χατζηδάκη) με τομέα ευθύνης του την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Γεωργιάδης θεωρείται ότι μαζί με τον Θάνο Πλεύρη και τον Μάκη Βορίδη, εκφράζει μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τις απόψεις της λαϊκής δεξιάς, ενός σημαντικού τμήματος του κόμματος.[4] Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερος δεξιός.[5] ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι κάνουν ακόμα λόγο για ακροδεξιές απόψεις και ρητορική.[6] Έχει επικριθεί για αντισημιτισμό, κυρίως εξαιτίας της προώθησης -στο παρελθόν- βιβλίου του Κώστα Πλεύρη.

Ανέλαβε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τις 27 Ιουνίου 2023.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.