Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί αποτελούν ένα πανέμορφο πνευματικώς τμήμα του λατρευτικού κύκλου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ξεκινώντας με τον Εσπερινό της Συγγνώμης, οι ακολουθίες είναι μοναδικές, καθώς μεταβαίνουμε λειτουργικώς από τη θεία λατρεία των ακολουθιών του Σαββατοκύριακου στις καθημερινές κατανυκτικές ακολουθίες της Σαρακοστής. Η μετάβαση αυτή σημαίνεται εξωτερικώς με την αλλαγή των λαμπρού χρώματος αμφίων και λειτουργικών καλυμμάτων εις αυτά χρώματος μωβ, με την ελάττωση του φωτισμού, με την ευχή του Αγίου Εφραίμ.

Η Κυριακή, 7 Απριλίου, ήταν η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, την οποία η Εκκλησία αφιερώνει στην προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού και την ονομάζει Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Στην Αδελαΐδα, λοιπόν, άρμοζε ο Κατανυκτικός Εσπερινός να τελεστεί στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στην περιοχή Glenelg North. Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός αξιοποίησε την ευκαιρία να ομιλήσει (στην αγγλική και την ελληνική), μετά το πέρας της ακολουθίας, για τη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου και την σπουδαιότητα της αξιοποιήσεως εκ μέρους μας της ευκαιρίας για μετάνοια που μάς δίνει η Εκκλησία μας διά της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατακλείοντας ο Επίσκοπος μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου. Εν συνεχεία, προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους ελαφρά νηστήσιμα εδέσματα από τις ευγενείς κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Η βραδιά προοριζόταν ως ερανική προσπάθεια για το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Όμως, μετά το πρόσφατο λυπηρό γεγονός της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Noarlunga και τις μεγάλες ζημίες που προκάλεσε, αποφασίστηκε τα έσοδα της βραδιάς να διατεθούν για τις εργασίες αποκαταστάσεως των ζημιών αυτών (κάτι που, άλλωστε, συμβαδίζει με τον αρχικό σκοπό). Ο νεοδιορισθείς ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Ανδρέου π. Αρμάνδος Μανάφης, ευχαριστώντας συγκινημένος και εξαιρετικά ευγνώμων για τη φιλότιμη χειρονομία, κατέθεσε ότι ο ίδιος και οι ενορίτες του είναι εν προσευχή πλήρεις ελπίδων για το μέλλον της ενορίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι μετά την πυρκαγιά (ίσως και εξαιτίας της) αυξήθηκε κατακόρυφα η προσέλευση των πιστών στα καθημερινά Απόδειπνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αναλογιζόμενος ότι μερικές φορές οι ευλογίες του Θεού μάς χαρίζονται στον απόηχο μιας φαινομενικής τραγωδίας.

Με τη χάρη του Θεού, η βραδιά υπήρξε αποδοτική και εποικοδομητική και μια θαυμάσια ευκαιρία για τον κλήρο και τον λαό να ενισχυθούν στον αγώνα τους στο πνευματικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είθε οι υπολειπόμενες Κυριακές (αλλά και κάθε μέρα) της Σαρακοστής να αποβούν εξίσου εποικοδομητικές και να εμπνεύσουν καθέναν και καθεμιά στον προσωπικό του αγώνα μετανοίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.