Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν οι Α’ Χαιρετισμοί της Παναγίας μας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο Λευκωσίας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών και απήγγειλε ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ την Α΄ Στάση στον Ιερό αυτό Ναό της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Πριν την απόλυση, κήρυξε τον θείο λόγο και ερμήνευσε τον στίχο που αποδίδεται στην Υπεραγία Θεοτόκο ως «τὴν γέφυρα τὴν μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν».

«Η Παναγία, είπε ο Μακαριώτατος, όπως γνωρίζουμε, είναι η μεγαλύτερη μεσίτρια στον Πανάγαθο Θεό μας. Μεσιτεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα για τη σωτηρία της ψυχής μας. Αυτός είναι εξάλλου και ο κύριος λόγος που τοποθετείται αυτή την περίοδο η ακολουθία των Χαιρετισμών. Μέσω αυτής της Ακολουθίας, όλοι μας παρακαλούμε την Μητέρα μας να μας στηρίζει στον αγώνα που μόλις λίγες μέρες πριν ξεκίνησε. Να πρεσβεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα μας για τη σωτηρία της ψυχής μας και για το αίσιο τέλος αυτού του αγώνα.

Η Υπεραγία Θεοτόκος, τόνισε ο Μακαριώτατος, είναι η νέα Εύα, το αντίθετο της παλαιάς· η Εύα δεν υπήκουσε στον Θεό και οδήγησε τον άνθρωπο στην εξορία από τον Παράδεισο.

Αντίθετα, η Παναγία γίνεται η αιτία για την επιστροφή του ανθρώπου στον Παράδεισο. Και αυτό το πέτυχε με την υπακοή Της. «Γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου», είπε στον Αρχάγγελο Γαβριήλ όταν της έφερε το σοβαρό εκείνο μήνυμα, ότι «Ἰδού συλλήψῃ ἐν γαστρὶ καὶ τέξῃ υἱόν» (Λουκ. 1,38,31), που θα σώσει κόσμο.

Η πρώτη Εύα εξευτέλισε το γυναικείο φύλο, η δεύτερη Εύα ανεβάζει το γυναικείο φύλο σε δυσθεώρητα ύψη. Η πρώτη Εύα παρασύρει και τον Αδάμ στην πτώση και μαζί όλο το ανθρώπινο γένος. Η δεύτερη Εύα ανεβαίνει στα ύψη και μαζί της ανυψώνει και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος».

Στο τέλος της Ακολουθίας των Χαιρετισμών, πλήθος πιστών έσπευσε να ασπαστεί τη δεξιά του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου, ο οποίος με τη σειρά του ευχήθηκε σε όλους να έχουν κάθε ευλογία την αγία αυτή περίοδο που διανύουμε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.