Τον Αγιασμό για την έναρξη των 91 εβδομαδιαίων ειδικών κατηχητικών συνάξεων ενηλίκων σε ισάριθμα εκκλησιαστικά σημεία της Ι.Μ. Φθιώτιδος τέλεσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αμέσως μετά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της μεγάλης Θεομητορικής και Εθνικής Εορτής της Αγίας και Φωτοφόρου Σκέπης.

Στον Αγιασμό πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο: ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, οι Ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως, καθώς παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και άπαντες οι υπεύθυνοι κληρικοί και λαϊκοί των 91 Κατηχητικών Συνάξεων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Φθιώτιδος.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός, η Ακολουθία του Αγιασμού και η 1η ομιλία του Σεβασμιωτάτου για το φετινό ιεραποστολικό έτος μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους ιερείς και τους συνεργάτες των ενοριών, καθώς και τους ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι διακονούν και σπείρουν τον Λόγο του Θεού στην σύγχρονη κοινωνία, που τόσο πολύ τον έχει ανάγκη.

Ο κ. Συμεών αναφέρθηκε εκτενώς στην σπορά του Λόγου του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πνευματικές αυτές συνάξεις, καθώς και κάθε μορφής ποιμαντικό έργο που επιτελείται εντός Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Χριστός και το Ευαγγέλιό Του, το οποίο προσφέρει μεγάλη ωφέλεια και στους συμμετέχοντες «ακροατές του Λόγου» και στον ίδιο τον «κήρυκα της Αληθείας».

Ο Σεβασμιώτατος επίσης αναφέρθηκε εκτενώς σε όλο το έργο της διακονίας της Εκκλησίας, το οποίο επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, τόσο σε λατρευτικό επίπεδο όσο και σε κηρυκτικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, προνοιακό, πολιτιστικό, εξωραϊστικό, αντιαιρετικό, διοικητικό, καθώς με κάθε τρόπο αυτό που προσφέρεται στον άνθρωπο είναι «το Ευαγγελιο, ο ίδιος ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ένα ανοικτό προσκλητήριο σε κάθε άνθρωπο, ο οποίος θέλει με οποιοδήποτε τρόπο να διακονήσει την Εκκλησία και υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι «μόνο εντός της Εκκλησίας υπάρχει σωτηρία».

«Οι συνάξεις αυτές, πέρα από την κεντρική σύναξη της ζωής μας, που είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και οι Ιερές Ακολουθίες και τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, που μας έχουν δοθεί μέσα από τον λειτουργικό πλούτο της Εκκλησίας μας είναι γέφυρες επικοινωνίας με τον Θεό. Είναι ο τεκμηριωμένος και δοκιμασμένος πλοηγός και έγκυρος οδηγός, που μας οδηγεί στην Βασιλεία του Θεού.

Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία. Μέσα στην ναυν του Χριστού, που είναι η Εκκλησία μας είμαστε ασφαλείς. Οι πινακίδες του χάρτη της σωτηρίας μας, είναι τα Άγια Μυστήρια. Μέγα Μυστήριο είναι και το Μυστήριο του Λόγου της Αληθείας. Κάθε χριστιανός καλείται να γίνει κήρυκας της Αληθείας. Καλούμαστε με το Άγιο Βάπτισμά μας, να γίνουμε φως και να φωτίσουμε και τους άλλους ανθρώπους. Μέσα στον κόσμο, ο οποίος «εν τω πονηρώ κείται» καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του φωτός, τον δρόμο της αληθείας.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον Χριστό, οφείλει να μιλήσει γι’ αυτή την αγάπη. Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς με την αγάπη του Χριστού και αυτή την αγάπη να μην την μεταδώσει.

Το ωραιότερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού. Τόσο ως βιβλίο υλικό όσο και κυρίως ως τρόπο ζωής. Κάθετί που πράττει η Εκκλησία μας είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Όλοι είμαστε μαθητές. Η Εκκλησία είναι το κοινό μας σπίτι, το σπίτι του Θεού και αυτές οι πνευματικές συνάξεις μας δίνουν πολλές ευκαιρίες να ζήσουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια και να μαθητεύσουμε στο Ευαγγέλιο. Να δούμε ο ένας τον άλλο με αγάπη και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια λέγοντας την αλήθεια του Χριστού».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Εκκλησία και να διακονήσουμε τον Λόγο του Θεού, λέγοντας την αλήθεια, και επισημαίνοντας στους ανθρώπους της εποχής μας τους διαφόρους κινδύνους και να επισημαίνουμε με κάθε τρόπο ότι εκτός Εκκλησίας είμαστε σαν το πρόβατο που βρίσκεται έξω από το μαντρί και το τρώει ο λύκος. Αυτή είναι αλήθεια ξεκάθαρη χωρίς αστερίσκους, χωρίς υστερόγραφα και χωρίς υποσημειώσεις».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.