Μνημόσυνο του μακαριστού αρχιμανδρίτου κυρού Ισιδώρου Σαλάκου τελέστηκε στο ναό της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου και είχε λάβει το άγιο βάπτισμα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2022, για την προσεχώς συμπλήρωση εννέα ετών από της κοιμήσεώς του.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρόσφατα εκλεγείς και χειροτονηθείς μητροπολίτης Κανάγκας Χαρίτων, συμπαραστατούμενος από τους αφρικανούς κληρικούς, αρχιμανδρίτη Αθανάσιο, πρωτοπρεσβύτερο Σαμουήλ και διάκονο Στέφανο καθώς και τους εκ των κληρικών του ναού, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου και διάκονο Γεώργιο Βάρσο, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη και έλαβε μέρος στο ιερό μνημόσυνο, ο αρχιμανδρίτης Σέργιος Βαρέλιας.

Παρέστησαν η μητέρα Ελευθερία και συγγενείς του μακαριστού κληρικού, ο οποίος υπηρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο Κάιρο, την Αθήνα και στη Γουινέα και συνεπεία αυτοκινητιστικού ατυχήματος καθ΄οδόν για ιεροπραξία στην παρίσθμια πόλη του Σουέζ, κατέληξε την 15η Φεβρουαρίου του 2013.

Κατά το κοινωνικό μίλησε για την ιεραποστολή και τον μακαριστό ο αρχιμανδρίτη Ισίδωρο, ο διάδοχος του ως πρωτοσύγκελος του μητροπολίτου Γουινέας Γεωργίου, αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καγιέμπε Μπαντίμπανγκα.

Προ της απολύσεως ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ προσφώνησε τον μητροπολίτη Χαρίτωνα και του πατέρες και υπέβαλε προσρήσεις στον νέο μητροπολίτη στην Αφρικανική ήπειρο, για την έναρξη της αρχιερατείας Του, του λαού ευχηθέντος εν ιαχή, το άξιος.

Ο μητροπολίτης Χαρίτων αντιφωνώντας είπε: “Να ευχαριστήσουμε πρώτα τον άγιο Θεό για την ευκαιρία που μας δίνει να είμαστε εδώ σήμερα και πάνω απ’ όλα για την Θεία Ευχαριστία που λάβαμε το Σώμα και το Αίμα του. Να ευχαριστήσουμε θερμά τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο και τον πρωτοσύγκελο του αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, για την κυριαρχική άδεια να λειτουργήσουμε στην Αρχιεπισκοπή. Τον άγιο Γουινέας που μερίμνησε να έρθουμε σήμερα εδώ στον ναό της αγίας Μαρίνης και να θυμηθούμε τον ιεραπόστολο Ισίδωρο, ευχαριστούμε. Τον π. Ισίδωρο τον γνώρισα όταν πέθανε. Την ημέρα εκείνη ήμουν εδώ στην Ελλάδα και έμαθα πολλά πράγματα για την ζωή του και τότε κάναμε ένα τρισάγιο με τον άγιο Γουινέας και σήμερα είναι τιμή για μένα, μετά από τόσα χρόνια να έρθω εδώ και να του κάνουμε αυτό το μνημόσυνο, γιατί είναι μεγάλος ιεραπόστολος. Όποιος πάει να δώσει τον εαυτό του για τον Χριστό είναι άγιος άνθρωπος. Πήγε στην Αφρική, άφησε τους δικούς του και πήγε για τον λόγο του Θεού, όπως παλιά πήγαιναν και οι απόστολοι. Γι΄ αυτό να έχουμε την ευχή του. Ευχαριστίες και στον π. Σεραφείμ που μας δέχτηκε εδώ στον ναό, που πρώτη φορά ήρθαμε και πήραμε την ευλογία της αγίας. Όλους να σας ευχαριστήσουμε για την αγάπη σας, γιατί εμείς στην Αφρική αγαπάμε πολύ τους Έλληνες, γιατί μας μεγάλωσαν και από μικρά παιδιά γεννηθήκαμε ορθόδοξοι όλοι μας εδώ που ήρθαμε. Ο π.Αθανάσιος μαζί στο ίδιο μοναστήρι μεγαλώσαμε και από μικρά παιδιά. Ο π.Στέφανος, ο κ.Μιχαήλ που είναι στην χορωδία και ο κ.Κυπριανός που ήρθε από την Γαλλία σήμερα για να τιμήσει τον αδερφό μας π. Ισίδωρο. Όλοι μας ήρθαμε εδώ αυτή την ημέρα και δεν ξέρουμε πως αλλιώς να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, γιατί τα ελληνικά μας είναι πολύ λίγα. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους σας, να ευχαριστήσουμε όλους τους πατέρες που είναι μαζί μας σήμερα, ο π. Σέργιος, ο π. Σαμουήλ και ο αγαπητός μας διάκονος, που γνωριζόμαστε από παλιά ο π. Γεώργιος. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας και ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.