Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων Γυναικών Πελαγίας και Ταϊσίας και του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος, του οποίου η μνήμη εορτάζεται και στις 24 Μαρτίου.

Η παρθένος Πελαγία ήταν από την περίφημη ιστορική πόλη της Αντιόχειας της Συρίας, και καταγόταν από ένδοξη οικογένεια. Όταν ο ηγεμόνας της περιοχής έμαθε πως ήταν χριστιανή και μελετούσε το ιερό Ευαγγέλιο, έστειλε στρατιώτες να τη συλλάβουν.

Η Οσία προσευχήθηκε στο Θεό να την πάρει κοντά του αγνή, κι έτσι παρέδωσε στον Κύριο άσπιλο το σώμα και το πνεύμα της.

Η Αγία Ταϊσία η πόρνη, ωθημένη στη λανθασμένη συνήθεια και τη φθορά του σώματός της, από την ίδια μάλιστα τη μητέρα της, όταν έμαθε ότι υπάρχει σωτηρία και λύτρωση κοντά στο Χριστό, μετανόησε για τις φθοροποιές πράξεις της, μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και αφοσιώθηκε στο μοναχισμό. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της τα πέρασε οσιακά, με προσευχή, δάκρυα και στεναγμούς, έκφραση της γνήσιας μεταμέλειες.

Και οι δύο Οσίες, Πελαγία και Ταϊσία, αποτελούν παραδείγματα ταπεινών ανθρώπων και ηρωίδων γυναικών, καθώς και απόδειξη πως η πραγματική μετάνοια αναπαύει και εξαγιάζει τον άνθρωπο, όποια κι αν είναι η ηθική του πτώση. Ταυτόχρονα, ο άνθρωπος με τις προϋποθέσεις αυτές οδηγείται στον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, τον Πλάστη και Δημιουργό, το Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος με την τριήμερη Ανάστασή Του λάμπρυνε και θέωσε την ανθρώπινη φύση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.