Η Εκκλησία τιμά σήμερα 8 Μαρτίου τη μνήμη του Αποστόλου Ερμού, εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, και του Αγίου Θεοφυλάκτου, επισκόπου Νικομηδείας, ο οποίος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Δ’. Λόγω της ευρύτατης παιδείας του, απέκτησε φήμη σοφού και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, καθώς και με τον μετέπειτα Πατριάρχη Ταράσιο.

Εξελέγη επίσκοπος Νικομηδείας και από τη θέση αυτή διέπρεψε με σύνεση και διάκριση, σε έργα εκκλησιαστικά, κοινωνικής πρόνοιας και ευποιΐας. Έκτισε ναούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία. Ο ίδιος έδινε το παράδειγμα της διακονίας, επισκεπτόμενος και περιποιούμενος προσωπικά τους πάσχοντες αδελφούς του.

Επί βασιλείας Λέοντος του Ε΄, όταν αναζωπυρώθηκε ο αγώνας των εικονομάχων και ξεκίνησε νέος διωγμός κατά των Χριστιανών, ο Άγιος Θεοφύλακτος καταδικάστηκε σε εξορία, όπου μαζί με άλλους αρχιερείς και πιστούς Χριστιανούς υπέμενε αγόγγυστα τα δεινά, τις στερήσεις και τις κακουχίες της εξορίας.

Ο Άγιος Θεοφύλακτος προσευχόταν αδιαλείπτως για το θρίαμβο της Ορθοδοξίας κατά την εποχή της εικονομαχίας, τον οποίον όμως δεν αξιώθηκε να δει, διότι κοιμήθηκε εν Κυρίω το έτος 840 μ.Χ.

Επισημαίνει ο σύγχρονος Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: «Ήταν σκληρή και δύσκολη η ζωή μου, αλλά ουδέποτε προσευχήθηκα στον Θεό να γίνει εύκολη. Διότι είναι «στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν και ολίγοι εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν» (Ματθ. 7, 14)»

Προσθέτει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Η ελεημοσύνη, η αγάπη και η νηστεία αγιάζει τον άνθρωπο, τον πλουτίζει και σωματικά και ψυχικά».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.