Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει εφέτος το Έβδομο Επιστημονικό Εργαστήριο, την καθιερωμένη πλέον ετήσια συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την έρευνα για το Άγιον Όρος. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στο Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Η ετήσια αυτή εκδήλωση προωθεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της Αγιορειτικής Εστίας που συνοψίζεται στην προσπάθειά της να καταστεί ο καταλύτης ενός γόνιμου ακαδημαϊκού διαλόγου που εμπλουτίζει και διευρύνει την θεματολογία των αθωνικών ερευνών.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη υπογραμμιστεί στην εγκύκλιο αναγγελίας του Πρώτου Εργαστηρίου, ότι στόχος των διεθνών επιστημονικών εργαστηρίων παραμένει, η ανάδειξη πρωτότυπων τελικών αποτελεσμάτων και συνθέσεων που συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για το Άγιον Όρος, αλλά και η παρουσίαση της προβληματικής ή/και των πρώτων αποτελεσμάτων νέων ατομικών ερευνών και συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει και τα οποία δεν είναι κατ᾽ ανάγκην οριστικά.

Η επιλογή των ανακοινώσεων καλύπτει, όπως πάντα, ένα μεγάλο εύρος της θεματολογίας των αθωνικών ερευνών (ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, συντήρηση έργων τέχνης κ.λπ.).

Ειδικότερα φέτος: α) ο μεγάλος αριθμός των εισηγήσεων που επελέγησαν για παρουσίαση οδήγησε στην διεύρυνση του χρόνου διεξαγωγής των εργασιών του Εργαστηρίου· β) οι συνεδρίες της Κυριακής 10ης Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένες στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των νεώτερων ανασκαφών, των άλλων αρχαιολογικών ερευνών καθώς και των νέων ζωγραφικών ευρημάτων στο καθολικό και την τράπεζα της μονής Βατοπαιδίου.

Οι εργασίες του Εργαστηρίου θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω Live streaming: στην ακόλουθη διεύθυνση www.agioritikiestia.gr/7ergastirio

Θα δοθούν Βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσες και όσους την επιθυμούν, με την προϋπόθεση της τριήμερης παρουσίας τους στις εργασίες του Εργαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της Αγιορειτικής Εστίας με έκπτωση έως 50%.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.agioritikiestia.gr/7ergastirio

HOT

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.