Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη της Μεταστάσεως του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Παράλληλα, εορτάσθηκε στη Λέρο, με ιδιαίτερη επισημότητα, η 76η επέτειος (26.9.1943 – 26.9.2019) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Την παραμονή της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, και την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Νήσου.
Παρόντες κατά τον Εσπερινό ήταν ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Κόλιας, ο βουλευτής Δωδ/σου κ.Ι.Παππάς, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο Μητροπολίτης συνοδευόμενος υπό του Επισκόπου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου, του βουλευτού κ.Ι.Παππά, και δημοτικών συμβούλων, επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας και τεκμηρίων που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο-ΓΑΚ Λέρου και η Υπηρεσία Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, στο αίθριο του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου.

Η έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού είχε τίτλο: «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου, ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821-1944»,μία ιστορική αναδρομή στις ηρωϊκές ναυμαχίες και μάχες από την επανάσταση του ’21, τους νικηφόρους αγώνες των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση τεκμηρίων των ΓΑΚ Λέρου είχε τίτλο: «Α/Τ Βασίλισσα Όλγα, το ενδοξότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού».

Οι δύο Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Υποπλοίαρχοι Παναγιώτης Γέροντας και Χρήστος Παλατιανός, και ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ Λέρου κ. Γιώργος Τραμπούλης ξενάγησαν τους επισήμους επισκέπτες στις δύο εκθέσεις, οι οποίες πραγματικά ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ακούγοντας τα ιστορικά γεγονότα και ηρωϊκά κατορθώματα των Ελλήνων ναυτικών, από τους υπευθύνους των εκθέσεων.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί της Λέρου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε η ΥΝΤΕΛ, ετελέσθη επίσημος Δοξολογία παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού κ.Μ.Κόνσολα, του βουλευτού κ.Ι.Παππά, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ν.Τσούνη ΠΝ, του Διοικητού ΔΜΝ Αντιναυάρχου (Μ) Αρ. Αλεξόπουλου, του Διοικητού ΑΣΔΕΝ Αντιστρατήγου Γ.Δημητρόπουλου, του Διοικητού 80ΑΔΤΕ Ταξιάρχου Εμμ.Θεοδώρου, της Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, του επιζώντος του πληρώματος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.Βασιλείου Μαγκασιάνου, του εκπροσώπου επιζώντος του αγγλικού “Intrepid” κ.Ντέϊβιντ Σμίθ, του Αντιπεριφερειάρχου Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, του Διοικητού της ΥΝΤΕΛ Πλοιάρχου (Μ) Α.Καραουλάνη ΠΝ, του Διοικητού 588ΤΕ Αν/χου Γ.Γιαννόπουλου, του Λιμενάρχου Λέρου Αντ/ρχου Γ.Ρίγγα, της Διοικήτριας Α.Τ.Λέρου Αστυνόμου Α΄ Αθ.Κουτσοδόντη, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, καθώς και αντιπροσωπείες σχολείων με τις σημαίες τους.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, καταθέσεις στεφάνων.

Στεφάνια στο μνημείο πεσόντων του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» κατέθεσαν:

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς, ως εκπρόσωπος της Κ.Ο. της Ν.Δ., ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν.Τσούνης ΠΝ, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας, η Ακόλουθος Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ως εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Λιμενάρχης Λέρου Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Ρίγγας, η Διοικήτρια του Α.Τ.Λέρου Υπαστυνόμος Α΄ Αθηνά Κουτσοδόντη, ο επιζών του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» κ.Βασίλειος Μαγκασιάνος, ο εκπρόσωπος του επιζώντος του αγγλικού “Intrepid” κ.Ντέϊβιντ Σμίθ, ο αντιπλοίαρχος ε.α. κ.Μιχαήλ Κυπριωτάκης ως εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, και ο πρόεδρος του οργανισμού για τον Ελληνισμό και την προώθηση των θεμάτων ΑΧΕΠΑ Ελλάς – περιφέρεια 25 κ.Παντελής Μαραβέλιας.

Μετά τις καταθέσεις στεφάνων η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο, και εν συνεχεία ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», ενώ τόνισε το υψηλό επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.
Κατόπιν, οι Αρχές μετά των εκπροσώπων των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα» και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπου ερρίφθησαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία, όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» και της Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», που έλαβαν μέρος τις τελετές της 76ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.