Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου και των μαρτύρων Ευσεβίου και Φήλικος.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Σέργιος και Βάκχος κατάγονταν από τη Ρώμη και έζησαν επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, γύρω στο 300 μ.Χ. Ανήκαν στις ανώτατες στρατιωτικές τάξεις της αυτοκρατορίας, και όταν κατηγορήθηκαν ότι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό, ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στο Χριστό.

Ένεκα της χριστιανικής τους ιδιότητας και συμπεριφοράς, καθαιρέθηκαν από τα αξιώματά τους, διαπομπεύτηκαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Παρ΄ όλα αυτά, έμειναν σταθεροί στην πίστη και προσηλωμένοι στον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, κερδίζοντας έτσι τους αμάραντους στεφάνους του μαρτυρίου.

Σήμερα πανηγυρίζει η ομώνυμη κοινότητα Αγίου Σεργίου της Αμμοχώστου. Ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στην ομώνυμη κοινότητα, σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου, κτίσθηκε πιθανότατα το 13ο ή 14ο αιώνα αρχικά στον τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς με τρούλο χωρίς νάρθηκα. Αργότερα προσετέθη στα δυτικά νάρθηκας. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με πωρόλιθους από τα παρακείμενα ερείπια της Σαλαμίνας και της Βυζαντινής Κωνσταντίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.