Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Παναγή Μπασιά και του Αγίου Μαρκέλλου επισκόπου Ρώμης.

Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1801 και ήταν γιος του Μιχαήλ Τυπάλδου – Μπασιά και της Ρεγγίνας Δελαπόρτα. Λόγω της καλής οικονομικής του κατάστασης, έλαβε μεγάλη θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση και μόρφωση.

Εκοιμήθη ειρηνικά, στις 7 Ιουνίου 1888 και κατατάχθηκε στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 4 Φεβρουαρίου 1986.

Μαρτυρούνται πολλά θαύματά του πριν και μετά την οσιακή κοίμησή του. Εντυπωσιάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος της μεταμοντέρνας εποχής, ο οποίος μελετά το συναξάρι των αγίων της Εκκλησίας, ότι η αγιότητα δεν ήταν φαινόμενο των παλαιών εποχών και αιώνων, αλλά σε κάθε εποχή ο Θεός αναδεικνύει πρόσωπα τα οποία υπερέβησαν την καθημερινότητά τους και έζησαν την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, ενεργοποιώντας τα χαρίσματα που πλουσιοπάραχα προσφέρονται στον κάθε άνθρωπο.

Ο Άγιος Μάρκελλος Επίσκοπος Ρώμης (308-309 μ.Χ.), καταγόταν από τη Ρώμη και διαδέχθηκε τον Άγιο Ιερομάρτυρα Μαρκελλίνο, που επίσης εορτάζει σήμερα. Κατήγγειλε δημοσίως τον αυτοκράτορα για τη σκληρότητά του προς τους Χριστιανούς καθώς και για τους διωγμούς. Τότε ο αυτοκράτορας Μαξέντιος ως απάντηση, έδωσε εντολή να τον βασανίσουν. Περιορίστηκε έγκλειστος σε Ναό, τον οποίο είχαν ιδρύσει η Πρίσκιλλα και η Λουκία και ο οποίος είχε μετατραπεί σε τόπος διαμονής αλόγων ζώων. Εκεί, μακριά από το ποίμνιο και την έδρα πρωτόθρονης Ρώμης εκοιμήθη ο άγιος Μάρκελλος μετά από πολλά βάσανα και ευτελισμούς για την αγάπη του Σωτήρος Χριστού. Ενταφιάστηκε από την Αγία Πρισκίλλη και η μνήμη τιμάται σήμερα 7 Ιουνίου και 16 Ιανουαρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.