Είναι 7 Δεκεμβρίου του 1974. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος ο Γ΄ επιστρέφει στην Κύπρο. Την ίδια ώρα 250.000 Κύπριοι ξεχύνονται στους δρόμους για να υποδεχτούν τον Εθνάρχη τους, ο οποίος ήταν εξόριστος επί 4,5 μήνες.

Στη Λευκωσία προσγειώνεται ένα ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών από το οποίο κατεβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Τα λεωφορεία που μεταφέρουν τον κόσμο στην πρωτεύουσα και οι προετοιμασίες είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, με χιλιάδες κόσμου να συρρέει προς την Αρχιεπισκοπή, από κάθε γωνιά της Κύπρου για να τον υποδεχτεί και να γιορτάσει την επάνοδο της Δημοκρατίας. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για 250.000 κόσμο και εορταστικό κλίμα. Στην ομιλία που έδωσε ο Εθνάρχης της Κύπρου από το μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής υποσχόταν αποκατάσταση της Δημοκρατίας, παράδοση του παράνομου οπλισμού καθώς και απελευθέρωση. Επιπλέον, υποσχέθηκε πως δεν θα γίνει δεκτή η λύση διχοτόμησης ούτε και η λύση με μετακίνηση πληθυσμών…

Η μεγάλη πορεία του ήταν πολύ δύσκολη. Ο δρόμος ανηφορικός και πολλές φορές γεμάτος αγκάθια. Αλλά το γεγονός και μόνο πως διήνυσε όλη αυτή την απόσταση από το μικρό χωριό του, την Παναγιά της Πάφου, όπου γεννήθηκε, μέχρι το Αρχιεπισκοπικό και Προεδρικό Μέγαρο, είναι κάτι το θαυμαστό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.