Ο ποταμός Έβρος σήμερα είναι ο τόπος που συναντώνται η Ανατολή με τη Δύση. Είναι ένα σταυροδρόμι θρησκειών (χριστιανισμός και ισλάμ) και πολιτισμών (ελληνικός, σλαβικός και ανατολικός). Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371, στις όχθες του ποταμού αυτού, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων υπό την ηγεσία των Σέρβων βασιλέων Βουκασίν Μρνιάβτσεβιτς και Ιωάννη Ουγγλέση προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια. Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Τζερνομιάνου ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος). Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα και η τύχη της μάχης του Κοσσυφοπεδίου το 1389 και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Στη μνήμη όλων εκείνων των χριστιανών που πολέμησαν υπέρ Πίστεως στη μάχη του Ορμενίου, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργανώθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και ευθλυνης, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, στις 26 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ.

Φέτος, τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησε αντιπροσωπεία Πατέρων εκ της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, δεύτερος κτήτωρ και ευεργέτης της οποίας είναι ο Σέρβος ηγεμών Ιωάννης Ουγγλέσης, ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης, την ημέρα μάλιστα των ονομαστηρίων του, στις 26 Σεπτεμβρίου 1371.

Ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου ετελέσθη το πρωί η Θεία Λειτουργία, κατά το Κοινωνικό της οποίας μίλησε επίκαιρα ο οσιολογιώτατος π. Ευκαρπίων Σιμωνοπετρίτης. Ακολούθησε Μνημόσυνο με σύντομη αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα της μάχης και ιδιαίτερα στον Βασιλέα Ιωάννη Ούγγλεση αλλά και την σημασία της μάχης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από τον οσιολογιώτατο π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίο για τη συμμετοχή της Μονής στις εκδηλώσεις μίλησε για τη θυσία και την πίστη του Βασιλέως Ιωάννη Ούγγλεση και των συμπολεμιστών του, για την κίνηση συσπείρωσης και ενότητας των χριστιανικών δυνάμεων της Βαλκανικής προς αποτροπή του επεκτατισμού των Οθωμανών και για τις σύγχρονες προκλήσεις επιρροής, διείσδυσης και διεκδίκησης της Τουρκίας προς τον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Στις εκδηλώσεις στο Ορμένιο προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Πέτρος Αργυριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδος Παναγιώτης Σιανγκούρης, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμενίου Ιωάννης Πούλκος και πλήθος κόσμου.

Τα ιερά αναλόγια επλαισίωσαν ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου και ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Πρωτοψάλτης Μαργαρίτης Αστεριάδης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.