Εξήντα ένα χρόνια ιερωσύνης συμπληρώνει σήμερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ήταν Κυριακή 13 Αυγούστου 1961 όταν ο νεαρός τότε, μόλις 21 ετών Δημήτριος Αρχοντώνης, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη ελάμβανε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης αυτόν του διακόνου, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην γενέτειρά του την Ίμβρο από τα χέρια του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, μετέπειτα Ηλιουπόλεως και Θείρων και μετά Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνος.

Κατά την χειροτονία ονομάστηκε Βαρθολομαίος προς τιμή και ανάμνηση του Ιμβρίου Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, ο οποίος υπήρξε σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, διορθωτής και εκδότης των Μηναίων και άλλων λειτουργικών βιβλίων.

Από τότε ξεκινάει η θυσιαστική διακονία προς την Ορθοδοξία και την πονεμένη Ρωμιοσύνη του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του τελέστηκε το έτος 1969, ενώ ακολούθησε η χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη, μέχρι που το 1973 προήχθη σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Μετά από την εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος, εξελέγη παμψηφεί στη διαδοχή του, το 1990, ενώ τον Οκτώβριο του επόμενου έτους εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης. Με αφετηρία τη 2α Νοεμβρίου 1991, ημέρα που τελέστηκε η ενθρόνισή του στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, ο Παναγιώτατος έχει διαγράψει μια ακτρινοβόλο διαδρομή ως πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων και έχει αναγνωριστεί ως προσωπικότητα παγκοσμίου κύρους.

Φωτογραφία, από το προσωπικό Αρχείο του Παναγιωτάτου, από την εις Διάκονο χειροτονία του από τον Μητροπολίτη Ιμβρου Μελίτωνα. Με κληρικούς και κατοίκους της Ίμβρου μπροστά στη Μητρόπολη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.