Πέρασαν 55 χρόνια απο την πρώτη φορά που στην Ιεραρχία της Ελλάδος, είχε τεθεί επίσημα το αίτημα για διαχωρισμό της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το 1965, ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος , όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, συμφωνούσε στον διαχωρισμό της Μητρόπολης και προόριζε για τη θέση του Μητροπολίτη Αγρινίου τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Καλλίνικο Πούλο απο τα Σιταράλωνα Αγρινίου, μετέπειτα Μητροπολίτη Εδέσσης.

Ο Θεόκλητος επειδή εκτίμησε τα πολλά του προσόντα, εισηγήθηκε την διχοτόμηση της μητροπολιτικής του περιφερείας και την ανάθεση σε αυτόν της διαποιμάνσεως του ενός τμήματος της με έδρα το Αγρίνιο, αλλά αυτό δεν αποφασίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο.

Το θέμα αυτό, τυγχάνει να το γνωρίζει πολύ καλά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, μιας και ο μακαριστός Μητροπολίτης Καλλίνικος, που αγιοκατατάχθηκε τον Ιούνιο του 2020 απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν ο Γέροντας του Ιερόθεου.

Η δεύτερη προσπάθεια διχοτόμησης, έγινε το 2005, προτού εκλεγεί ο πρόσφατα εκλιπών Μητροπολίτης Κοσμάς, επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που επίσης δεν ευοδώθηκε.

Οι τωρινές εξελίξεις, έρχονται και πάλι μετά την χηρεία της θέσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπως ακριβώς έγινε το 1965 και το 2005. Όλα δείχνουν πως η νέα Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο θα γίνει πραγματικότητα, μιας και η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την σχετική εισήγηση και πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση επίσης να αντιμετωπίζει το θέμα θετικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μιας και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε απόφαση και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των δυο, όπως όλα δείχνουν, νέων Μητροπολιτών που θα εγκατασταθούν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αντίστοιχα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.