Αρχιεπισκοπή Αμερικής-Μητρόπολη Σικάγου

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου με μοναδικό θέμα τον κατάρτιση του τριπροσώπου για την εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγου σε διαδοχή του εκλιπόντος Μητροπολίτη κυρού Ιακώβου.

Η επιλογή του τριπροσώπου θα γίνει από τον προσφάτως επικαιροποιημένο και εγκεκριμένο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κατάλογο των Εκλογίμων, στον οποίον έχουν προστεθεί εκτός από τους αγάμους ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι Μητροπολίτες εκείνοι οι οποίοι υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής, και οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Συγκεκριμένα, είναι οι εξής: Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Σουηδίας κ. Κλεόπας και Δαρδανελίων κ. Νικήτας.

Τονίζεται ότι για πρώτη φορά θα ισχύσει και το λεγόμενο «μεταθετό», δηλαδή θα έχουν δικαίωμα εκλογής οι υπάρχοντες Μητροπολίτες οι οποίοι ήδη υπηρετούν σε Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ», ένας εκ των Μητροπολιτών που ενδιαφέρεται να μετατεθεί στο Σικάγο είναι ο τωρινός τοποτηρητής Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» απεκάλυψε στην έκδοσή του του Σαββατοκύριακου 13-14 Ιανουαρίου πως πρόσφατα είχε μεταβεί στο Πατριαρχείο ο Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου, ο οποίος μίλησε αρνητικά στον Πατριάρχη για τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο και του εξήγησε τους λόγους γιατί δεν θα πρέπει να γίνει Μητροπολίτης Σικάγου ο κ. Νικόλαος.

Επειτα από την επιλογή του τριπροσώπου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος θα το διαβιβάσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θα προβεί στην εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγου στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του μηνός Φεβρουαρίου.

Η λύση της μετάθεσης του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικολάου στη Μητρόπολη Σικάγου θα δώσει την ευκαιρία να εκλεγεί στη Μητρόπολη Ντιτρόιτ ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου 2017 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου επέλεξε και προέταξε τον Επίσκοπο Ζήλων κ. Σεβαστιανό κατά τη διαδικασία συγκρότησης του τριπροσώπου για Μητροπολίτη Σικάγου.

Το τριπρόσωπο απαρτίστηκε από τους εξής: Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός ο οποίος έλαβε 7 ψήφους επί 8 που ψήφισαν, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας, ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, ο οποίος έλαβε 3 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν ο οποίος έλαβε και αυτός 3 ψήφους.

Παρόντες ήταν όλοι, και οι οκτώ ιεράρχες που συγκροτούν την Επαρχιακή Σύνοδο, οι εξής: Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος πρόεδρος, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Ψήφισαν οι επτά από τους οκτώ καθότι ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος απείχε από την ψηφοφορία.

Οταν εστάλη το τριπρόσωπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το τελευταίο ανέτρεψε την απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έθεσε θέμα του Καταλόγου των Εκλογίμων ζητώντας το καθάρισμά του από τους μη ενδεδειγμένους υποψηφίους, τη συμπερίληψη των Μητροπολιτών εκείνων που υπηρετούν σε Μητροπόλεις του εξωτερικού και οι οποίοι παλαιότερα είχαν υπηρετήσει ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Θ. Καλμούκος-Εθνικός Κήρυξ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.