Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Με αφορμή την εν λόγω επέτειο, τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται, σε ανακοινώσεις τους, στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977 σε ηλικία 63 ετών.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΑΚΕΛ

«Η τιμή στο Μακάριο επιτάσσει υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ιστορικής αλήθειας

Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια.

Ο Μακάριος αποτελεί μέχρι σήμερα μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ηγήθηκε του αντιαποικιακού αγώνα της Κύπρου. Είχε το σθένος και τη διορατικότητα να διαχωρίσει τη θέση του από την ακροδεξιά δολοφονική τρομοκρατία σε βάρος της Αριστεράς. Έγινε η φωνή και το πρόσωπο της ανεξάρτητης Κύπρου σε όλο τον κόσμο.

Απέρριψε την πρόσδεση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και συνέδεσε την πατρίδα μας με τους αγωνιζόμενους λαούς και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων. Ένωσε σχεδόν ολόκληρο λαό, από την Αριστερά μέχρι τη δημοκρατική Δεξιά, στη γραμμή της ενιαίας και ανεξάρτητης Κύπρου. Κατέστη ο ίδιος σύμβολο της δημοκρατικής αντίστασης στη χούντα και τον εοκαβήτικο φασισμό. Σήκωσε με το πολιτικό του ανάστημα, μετά την τραγωδία του 1974, το βάρος της ιστορικής απόφασης για την αποδοχή της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ δεν παραγνωρίζει ότι και ο Μακάριος διέπραξε λάθη και εσφαλμένες εκτιμήσεις στην πορεία του. Χαρακτηριστική άλλωστε, ήταν η υποτίμηση του ενδεχόμενου διενέργειας πραξικοπήματος. Είναι όμως ανιστόρητη προσβολή στο λαό μας η απόπειρα εξίσωσης του Μακαρίου με το Γρίβα και η ενοχοποίηση της αδέσμευτης πολιτικής για το ΝΑΤΟϊκό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο ότι ο Μακάριος αγκαλιαζόταν σχεδόν καθολικά από το λαό μας και δεν μπορεί να ποτέ να εξισωθεί με πιόνια ξένων κέντρων.

Η μνήμη και η τιμή στο Μακάριο επιτάσσει προάσπιση της δημοκρατίας, και της αλήθειας για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, απόκρουση του ιστορικού αναθεωρητισμού και της ακροδεξιάς παραχάραξης. Επιτάσσει υπεράσπιση της πολιτικής του έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, απέναντι στην πατριδοκαπηλία και τους ανεδαφικούς μαξιμαλισμούς που οδηγούν στον οριστικό διαμελισμό της πατρίδας μας. Συνέχιση της πάλης για να μην κατισχύσει το έγκλημα του 1974 με την οριστικοποίηση του διαμελισμού της πατρίδας μας.

Για να δικαιωθεί ο λαός μας. Για ανεξαρτησία, λευτεριά, δημοκρατία».

ΔΗΚΟ

«44 χρόνια μετά το θάνατο του, ο Εθνάρχης Μακάριος παραμένει άσβεστος φωτοδότης στον αγώνα μας για δικαίωση και ελευθερία.

Σαραντατέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι παρακαταθήκες του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Ο Εθνάρχης Μακάριος σφράγισε με τον αγώνα του τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Υπήρξε το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια διχοτόμησης και τουρκοποίησης της Κύπρου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ήταν ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μνημονεύει και τιμά τον μεγάλο ηγέτη που οδήγησε την Κύπρο μέσα από την καταπίεση της αποικιοκρατίας στην ανεξαρτησία και ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με τους πόθους του λαού για ελευθερία και δικαίωση.

Σήμερα βιώνουμε την πικρή επιβεβαίωση των ανησυχιών που είχαμε εκφράσει για τις συνέπειες της πολιτικής των υποχωρήσεων. Ο εθνικός βίος του κυπριακού ελληνισμού διέρχεται κρίσιμες ώρες που επιτάσσουν την ανάγκη ενότητας, προσήλωσης στην προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας.

Αντλούμε δύναμη από τον ένδοξο βίο του Εθνάρχη Μακαρίου, για να συνεχίσουμε τον αγώνα έναντι της κλιμακούμενης επιθετικής και επεκτατικής συμπεριφοράς και δράσης της Τουρκίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει ακούραστα να αγωνίζεται για μία λύση του κυπριακού η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του συνόλου των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και τις ευρωπαϊκές αρχές και η οποία θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα έχει ρόλο και λόγο στην Κύπρο.

Σε αυτό το δύσκολο δρόμο, ο Εθνάρχης Μακάριος παραμένει άσβεστος φωτοδότης».

ΕΔΕΚ

«Παρά την εδώ και 44 χρόνια βιολογική του απουσία, οι διδαχές του Εθνάρχη Μακαρίου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη

Είναι αναμφισβήτητο πως η πλέον ηγετική μορφή της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο άνθρωπος που εξαιτίας της χαρισματικής και ηγετικής του φυσιογνωμίας ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορα της Κύπρου, εντυπωσιάζοντας όποιον τον συναντούσε για την οξυδέρκειά του.

Παρά την εδώ και 44 χρόνια βιολογική του απουσία, οι διδαχές του Μακάριου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τον κάθε κύπριο πολίτη και κύρια για τον κάθε πολιτικό. Δεν θα σταματήσουμε να θυμίζουμε σε όλους τα όσα δήλωσε κατά την τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977:

«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Η έκκληση του Μακαρίου αποδεικνύεται προφητική αφού πολλοί αξιοποιούν τον χρόνο και τα όσα η Τουρκία διεκδικεί με την πάροδο του χρόνο για να κινδυνολογούν και να ωθούν σε συνθηκολόγηση με τον εχθρό και οπισθοχώρηση από θέσεις αρχών. Εάν ο στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η εξεύρεση λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα, ο χρόνος δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο.

Ο χρόνος πρέπει να μετατραπεί σε σύμμαχο τον οποίο να αξιοποιήσουμε για να διεκδικήσουμε άοκνα την αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η ΕΔΕΚ σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα δηλώνει παρούσα».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.