4 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη σύλληψη του επονομαζόμενου «Γέροντα Παστίτσιου» (κατά κόσμο Φίλιππου Λοΐζου) με τις κατηγορίες της «βλασφημίας» και «καθύβρισης θρησκεύματος».

Ο συγκεκριμένος καταδικάστηκε για «πρόθεση καθύβρισης θρησκεύματος» σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση της βλασφημίας η Ένωση Αθένω επανέρχεται και σημειώνει σε παρεμβάση της πως τα σχετικά άρθρα του ποινικού κώδικα ακόμα δεν έχουν καταργηθεί, θέτοντας την Ελλάδα στις τελευταίες 3 των χωρών της Ε.Ε. στις οποίες η βλασφημία επισύρει ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνει ακόμη πως : 
Τα άρθρα αυτά αντί να προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη, τελικά την διαταράσσουν σφόδρα καθώς νομιμοποιούν την βία του όχλου και προσβάλλουν ευθέως το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της Γνώμης και Έκφρασης. Το πρόσφατο παράδειγμα της καταδίκης του Φίλιππου Λοΐζου δείχνει ότι γίνονται ακόμα και εργαλείο για να προστατεύονται θρησκευτικοί παράγοντες από την νόμιμη και απαραίτητη κριτική για αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται καθημερινά, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η εκμετάλλευση της ευπιστίας των πολιτών.
Να σημειωθεί τέλος ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, η βλασφημία τιμωρείται σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο, και από τις Ευρωπαϊκές χώρες πλέον μόνο στην Ελλάδα, την Ρουμανία, και την Ιρλανδία. Η βλασφημία είναι ένα έγκλημα χωρίς θύμα, και βλάσφημη από μόνη της για το υπέρτατο ον, αν υπήρχε: αλίμονο αν το υποτιθέμενο υπέρτατο ον χρειάζεται τη νομοθεσία του (Ελληνικού) Κράτους για να προστατευθεί.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.