Με διάθεση ψηλάφησης των αγώνων της ανάστασης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, αλλά και της ιστορίας του αιματοβαμμένου τόπου της Βορείου Ηπείρου, όμιλος προσκυνητών από τις Ενορίες Αγίου Αθανασίου Απολπαίνης και Παμ. Ταξιαρχών Καρυωτών Λευκάδος επισκέφθηκε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου, την Βόρειο Ήπειρο και τα Τίρανα.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου αφού πέρασε το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, επισκέφθηκε το χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΙ, τόπος στον οποίο έπεσαν εκεί τα πρώτα 15 ελληνόπουλα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40.

Εκεί βρίσκονται ενταφιασμένοι και άλλοι αγωνιστές του ’40, των οποίων τα ονόματα βρίσκονται γραμμένα στους τάφους των πεσόντων. Στα ονόματα αυτά αναγνωρίστηκαν και εκείνα των εκ Λευκάδος καταγόμενων Ταγματάρχη Ζακυνθινού Ζώη του Ευσταθίου (Καρυά) και στρατιώτη Στεργιώτη Αντωνίου του Επαμεινώνδα (Λευκάδα).

Αφού τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας, όλοι μαζί με αισθήματα συντετριμμένης καρδίας έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και συνέχισαν για το ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου το πρωί κλήρος και λαός επισκέφθηκαν την Ορθόδοξη Ακαδημία και την Ιερά Μονή του ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ στο Δυρράχιο.

Εκεί, ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος π. Παναγιώτης Ζαβιτσάνος και ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μάλφας μαζί με τους ενορίτες τους διαπίστωσαν την φροντίδα και τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την προετοιμασία και τον καταρτισμό των μελλοντικών στελεχών της Εκκλησίας, ως κατηχητές και ιερείς για τους σπουδαστές, αλλά και για τις σπουδάστριες ως κατηχήτριες και σύζυγοι κληρικών.

Το μεσημέρι περιηγήθηκαν στο ΔΥΡΡΑΧΙΟ, στο κέντρο της πόλης, στα καντούνια της, στο υπαίθριο αρχαίο θέατρό της, αλλά και στην παραλιακή ζώνη του.

Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας των ΤΙΡΑΝΩΝ, στα σπουδαιότερα κτίριά της και στην κεντρική πλατεία τους την βραβευμένη ως την πιο όμορφη παγκοσμίως για το 2018.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ανεπανάληπτες στιγμές έζησαν στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο κέντρο των Τιράνων.

Εκεί είχαν την ιδιαίτερη ευλογία και χαρά να λειτουργηθούν και να επικοινωνήσουν με τον «πρωτομάστορα» της «ανάστασης» της Εκκλησίας της Αλβανίας και της χώρας, Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ.κ. Αναστάσιο.

Επιφύλαξε σε όλους αβραμιαία φιλοξενία, μα προ πάντων με το ξεχωριστό και πνευματικό του λόγο άγγιξε τις καρδιές όλων, αναφερόμενος στα πάθη της Εκκλησίας της χώρας του, στις συνθήκες και στο μέλλον της ορθοδοξίας.

Πραγματικά η συνάντησή μαζί του, αποτέλεσε ευλογία Θεού. Γεμάτοι πλέον από αυτά που είδαν, άκουσαν και προπάντων βίωσαν, οι κληρικοί μας μαζί με τους προσκυνητές πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
3ήμερο προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο και στα Τίρανα, Ενοριών Απολπαίνης και Καρυωτών Λευκάδος

3ήμερο προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο και στα Τίρανα, Ενοριών Απολπαίνης και Καρυωτών Λευκάδος

3ήμερο προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο και στα Τίρανα, Ενοριών Απολπαίνης και Καρυωτών Λευκάδος


3ήμερο προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο και στα Τίρανα, Ενοριών Απολπαίνης και Καρυωτών Λευκάδος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.