Τον πολιούχο και προστάτη της Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, ιδρυτή και ευαγγελιστή της πόλεως των Πατρών, τιμά σήμερα με θρησκευτική λαμπρότητα.

H αχαϊκή πρωτεύουσα έχει την μεγάλη ευλογία εκτός από έδρα Αποστολικής Εκκλησίας να έχει καθαγιασθεί από το αίμα του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων και να κατέχει έναν ανεκτίμητο «πνευματικό πλούτο», την Τιμία Κάρα, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.

Μπροστά στα δύο πανσεβάσμια πνευματικά «θησαυρίσματα» υποκλίνονται χιλιάδες χριστιανοί από την Πάτρα, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι κατακλύζουν από χθες τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών.

Ένα ποτάμι ευλαβείας ξεχειλίζει και φέτος μπροστά στην Αγία Κάρα του Αγίου Ανδρέου με το προσκύνημα αναμένεται να είναι αδιάκοπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου οι ευσεβείς χριστιανοί να ασπασθούν την χαριτόβρυτο Κάρα του Πρωτοκλήτου και τον Σταυρό του μαρτυρίου του και να προσκυνήσουν τον τάφο του Αποστόλου Ανδρέας.

Ο εορτασμός της μνήμης του αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Πάτρα αλλά για όλη την Ορθοδοξία.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, θα συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον Πολιούχο της Πάτρας, Άγιο Ανδρέα, στην Δοξολογία και τη λιτάνευση της Τίμιας Κάρας και της Εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα στους δρόμους της Πάτρας.

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν εκτός από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, οι προσκεκλημένοι Μητροπολίτες Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Kαλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, Κινσάσας και Κονγκό Θεοδόσιος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (7:00-10:30 π.μ.), θα ακολουθήσει δοξολογία παρουσία αρχών και φορέων και στις 11 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και της Ιεράς Εικόνας συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Χθες στις 6 το απόγευμα, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, ενώ στις 10 το βράδυ ιερά αγρυπνία με την παρουσία τoυ Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Χορού της Θεσσαλονίκης «Εύφωνον» υπό του πρωτοψάλτου Στυλιανού Ζαχαρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.