25η Μαρτίου: Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Πως όμως προέκυψε αυτό το έθιμο; Μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής, η εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

25η Μαρτίου: Συνταγή με κουρκούτι για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι. Ο υπόλοιπος όμως φτωχός λαός, δε μπορούσε να προμηθευτεί το ακριβό φρέσκο ψάρι, έτσι λοιπόν έβρισκε διέξοδο στον φτηνό παστό μπακαλιάρο, που μπορούσε να τον προμηθευτεί από παντού, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται για τη συντήρηση του ψυγείο.
O μπακαλιάρος, λοιπόν εκείνα τα χρόνια, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν φθηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα όταν γινόταν παστός.

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. μπακαλιάρο, χωρίς κόκκαλα και χωρίς δέρμα

Αλεύρι, γ.ο.χ. για το πασπάλισμα του μπακαλιάρου

Αλάτι

Για το κουρκούτι:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

250 ml αναψυκτικό σόδα

330 ml μπύρα, ξανθιά

2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Αλάτι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά:

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

200 ml ελαιόλαδο

5-6 σκ. σκόρδο

1 μικρό κομμάτι από την ουρά του μπακαλιάρου

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση για τη σκορδαλιά

Κόβουμε την ουρά ενός φιλέτου μπακαλιάρου. Γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με αρκετό νερό, ρίχνουμε μέσα την ουρά και την αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ώστε να δώσει γεύση στο νερό.

Μόλις περάσει ο χρόνος αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και κρατάμε τα 150 ml νερό.

Βράζουμε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν πάρα πολύ καλά, τις σουρώνουμε και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας.
Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τις πατάτες το σκόρδο, το λάδι, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ ή στο multi τα υλικά μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και κρεμώδες. Μόλις είναι έτοιμο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και την αφήνουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για το κουρκούτι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για το μπακαλιάρο

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό ηλιέλαιο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και τα πασπαλίζουμε καλά ώστε να καλυφθούν τελείως με το αλεύρι.
Στη συνέχεια βουτάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι και τα καλύπτουμε τελείως με αυτό.
Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο για 5-6 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Μεταφέρουμε τον μπακαλιάρο σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε ζεστό μαζί με τη σκορδαλιά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.