Με πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του μεγάλου οραματιστή, προδρόμου και εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια με εκδήλωση στη μνήμη του ‘Ανθιμου Γαζή, ο Ελληνισμός της Βιέννης τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου του 1821.

Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν πολλά μέλη της Ομογένειας, Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στην Αυστρία, με επικεφαλής τον επιτετραμμένο της Ελλάδας Νικόλαο Σαπουντζή, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο στη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος. Ακολούθως, η ομήγυρη με επικεφαλής τους μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης συμμετείχε στο αρχιερατικό τρισάγιο που τελέστηκε για τον μεγάλο οραματιστή, πρόδρομο και εθνομάρτυρα όπως και για τους άλλους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης, στο προαύλιο του ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Γεωργίου στην αναμνηστική πλάκα-μνημείο του Ρήγα Φεραίου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Άνθιμου Γαζή, με τίτλο “Άνθιμος Γαζής, ο κληρικός, ο αγωνιστής, ο πνευματικός άνθρωπος”, σε συνεργασία με το σωματείο “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου”. Στη Βιέννη έζησαν και έδρασαν οι ήρωες αγωνιστές με πρώτο τον Ρήγα Βελεστινλή με την πρωτοποριακή Χάρτα του και τον εμπνευσμένο του Θούριο, όπως επίσης σε αυτή την πόλη δημιούργησαν οι λόγιοι ‘Ανθιμος Γαζής, Νεόφυτος Δούκας και Θεόκλητος Φαρμακίδης, και οι εκδότες αδελφοί Μαρκίδες-Πούλιου και Γεώργιος Βενδώτης. Αλλά, επίσης στη Βιέννη εκδόθηκαν οι πρώτες στην ιστορία ελληνικές εφημερίδες στην ελληνική γλώσσα (το 1784) και περιοδικά και βιβλία λαϊκού περιεχομένου, ενώ η ιστορική Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1804 λειτουργεί ανελλιπώς επί 215 χρόνια έως σήμερα, υπηρετώντας και μεταδίδοντας την ελληνική παιδεία, τον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη θρησκεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.