Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Κυριακή του Αντίπασχα, 9η του μηνός Μαίου ε.έ., η μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ´, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πύθιο της επαρχίας Διδυμοτείχου, όπου και ο τάφος του Αγίου. Των εορταστικών εκδηλώσεων προέστη, προσκλήσει του επιχωρίου Μητροπολίτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος εν καταφανεί συγκινήσει προσήλθε για να τιμήσει τον εκ των προκατόχων του άγιο και να προσκυνήσει τον τάφο του, όπου καθημερινά ανάβει ακοίμητη κανδήλα.

Φέτος, ο εορτασμός είχε ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον μαρτυρικό απαγχονισμό του Αγίου Πατριάρχου Κυρίλλου, την Κυριακή του Θωμά του έτους 1821.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, που ετελέσθη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου, στην αίθουσα διαλέξεων του Κοινοτικού Μεγάρου Πυθίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα, όπου οι Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου, Αρχιμ. Γρηγόριος Λιόλιος, εφημέριος Πυθίου και ο εκπαιδευτικός – ιστορικός Γεώργιος Ρυζιώτης ανέπτυξαν θέματα από τη ζωή, τη δράση, την προσφορά του αγίου στην παιδεία του δούλου Γένους και το μαρτύριό του.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Πύθιο παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Στρατηγός Αναστάσιος Αλεξιάδης, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξιάρχος Δημήτριος Βαλσαμίδης, ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστίδης Χρυσόπουλος και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.