Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για τους 353.000 νεκρούς του ποντιακού Ελληνισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, διοργανώνει εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η ημέρα αυτή αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.
Η κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χαιρετισμό του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο, καταθέσεις στεφάνων και πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος.
Δείτε φωτογραφίες
5603477
5603481
5603497
25719500
25720769
25721509
25721508
25721503
25720759
25720764
25720765
25720766
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, τιμήθηκε απόψε από επισήμους και από τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους 353.000 νεκρούς του ποντιακού Ελληνισμού και στους πολύ περισσότερους Έλληνες πρόσφυγες, που πριν από έναν αιώνα εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες υπό την πίεση εγκλημάτων, βασανιστηρίων και διώξεων στο χώρο της Ανατολίας.
«Τιμούμε με πόνο τη μνήμη τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες, τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Για την καταδίκη από όλο τον κόσμο παρόμοιων πρακτικών» τόνισε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και επεσήμανε: «Βίωσαν άλλωστε το ίδιο δράμα και οι Αρμένιοι. Βιώσαμε πρακτικές εθνοκάθαρσης και εποικισμού στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Βιώνουν και στις μέρες μας ανείπωτες φρικαλεότητες και οι Ουκρανοί που αμύνονται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Και το λέμε καθαρά χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας να σταθεί ενωμένη απέναντι σε Σουλτάνους που υποτιμούν τον άνθρωπο, που επιστρατεύουν τη βία, που αγνοούν κάθε αρχή και αξία».
«Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας» συνέχισε ο κ. Καλαφάτης, αλλά «με μια ξεκάθαρη, όμως, κι απαράβατη προϋπόθεση, ότι θα σέβονται και αυτοί, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας. Να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις».
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα γίνεται πιο ισχυρή «στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά», ότι δεν παζαρεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της, ότι «οποιαδήποτε βίαιη απόπειρα σε βάρος της κυριαρχίας μας θα βρει την απάντηση που της ταιριάζει» και κάλεσε να σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Νοτοπουλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι κομμάτων και ποντιακών και προσφυγικών σωματείων. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ζήτησαν από την Τουρκία «να αναγνωρίσει το παρελθόν της και να ζητήσει συγνώμη από τον ποντιακό Ελληνισμό». Τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΟΗΕ, γιατί όπως είπαν, το θέμα αυτό «δεν είναι μόνο ποντιακό, αλλά ελληνικό και πανανθρώπινο». Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ, Νικόλαος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε μαρτυρίες προσφύγων για τα δεινά που υπέστησαν πριν από ένα αιώνα και πλέον, από τα στρατεύματα και τις παραστρατιωτικες ομάδες τούρκων εθνικιστών, στις πόλεις και τα χωριά του Πόντου, στο διάστημα των εθνοκαθάρσεων και των πορειών θανάτου.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και πορεία μνήμης από την πλατεία Αγίας Σοφίας, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.