Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Φλώρου και Λαύρου, οι οποίοι ήταν δίδυμοι αδελφοί, καθώς και του μάρτυρος Λέοντος.

Πέρα από την αδελφική αγάπη, τους δίδυμους αδελφούς συνέδεε περισσότερο η κοινή Ορθόδοξη πίστη και αγάπη του Χριστού, που διδάχτηκαν από τους διδασκάλους τους Πάτροκλο και Μάξιμο, οι οποίοι συγκαταλέγονται επίσης στη χορεία των Χριστιανών Μαρτύρων.

Η μελέτη του βίου των Αγίων Φλώρου και Λαύρου συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά και είναι βαθύτατα διδακτική για το πώς, μέσα από την οικογενειακή ή συγγενική σχέση, οι πιστοί πρέπει να αλληλοστηρίζονται και να συμπορεύονται προς τη σωτηρία και την ένωση με τον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Οι δύο Άγιοι, που ήταν άριστοι τεχνίτες λιθοξόοι, βρέθηκαν για επαγγελματικούς λόγους στο Ιλλυρικό, όπου ο τοπικός άρχοντας Λικίνιος τους έδωσε πολλά χρήματα και τους ανέθεσε την ανέγερση περικαλλούς ειδωλολατρικού ναού. Εκείνοι, αφού μοίρασαν τα χρήματα στους φτωχούς, προσευχήθηκαν στο Χριστό, με τη βοήθεια του Οποίου αποπεράτωσαν το ναό σε ελάχιστες μέρες. Το γεγονός αυτό μετέτρεψε τον ιερέα των ειδώλων Μερέντιο και το γιο του Αθανάσιο να ακολουθήσουν την αληθινή πίστη, όπως έπραξαν και οι φτωχοί, που είχαν ευεργετηθεί και πνευματικά και υλικά από τους Αγίους αυταδέλφους.

Όλοι αυτοί που ευεργετήθηκαν από τους Αγίους Φλώρο και Λαύρο, αφού συγκεντρώθηκαν στο ναό, γκρέμισαν τα είδωλα και ομολόγησαν δημόσια τη χριστιανική τους ιδιότητα, με αποτέλεσμα να υποστούν μαρτυρικό θάνατο από τον ηγεμόνα Λικίνιο. Ακολούθως, οι δύο αδελφοί ρίχτηκαν σε βαθύ πηγάδι, όπου έλαβαν επίσης τα στεφάνια του μαρτυρίου, ένεκα της σταθερής τους αφοσίωσης στο δρόμο του ιερού Ευαγγελίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.