Τα 150 χρόνια λειτουργία της εορτάζει σήμερα 15 Ιανουαρίου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Λίβερπουλ. Πρόκειται για την μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στην βρετανική πόλη, και βρίσκεται στην αρχή της Λεωφόρου Princes από το 1870.

Όπως γράφει το liverpoolecho.co.uk η μοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου ήταν εμπνευσμένη από την ελληνική ορθόδοξη παράδοση και χτίστηκε από Έλληνες εμπόρους που εγκαταστάθηκαν στο Λίβερπουλ.

Βασίστηκε στο σχέδιο της Μονής του Αγίου Θεοδώρου στην Κωνσταντινούπολη, που σήμερα είναι τζαμί με το όνομα Molla Gurani camii ή Vefa Kilise camii (εκκλησία-τζαμί της Βέφας).
Η Μονή αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής των Κομνηνών και των Παλαιολόγων, και η αρχιτεκτονική αυτή διατηρήθηκε και στον Άγιο Νικόλαο.

Μιλώντας για την ανατολική ορθόδοξη παράδοση στις παραμονές των 150 χρόνων της εκκλησίας ο πατήρ Σταύρος δήλωσε στην ECHO: «Η ελληνική ορθόδοξη παράδοση βρίσκεται εδώ και 2000 χρόνια και δεν έχουμε αλλάξει τίποτα σε αυτό το διάστημα. Κάνουμε ακόμη και το ψωμί με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 2000 χρόνια. Οι εικόνες μας αποτελούν μέρος της παράδοσής μας και μέρος της ελληνικής ορθόδοξης παράδοσης από τον 7ο αιώνα».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.