Συμπληρώνονται, σήμερα, 15 χρόνια Πρωθιεραρχίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄.

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 2008, ημέρα μνήμης του Οσίου Λουκά του Στειριώτου, όταν η σεπτή Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συγκλήθηκε εκτάκτως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών για να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μετά την προς Κύριον εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, το φανάρι του Ιερού Καθεδρικού Ναού άναψε και δόθηκε το μήνυμα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε τον μέχρι τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κύριο Ιερώνυμο.

Οι κωδωνοκρουσίες πανηγυρικές και ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίνει αμέσως το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα της εκλογής του.

Για την 15ετή επέτειο της εκλογής, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, του οποίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος είναι Επίτιμος Πρόεδρός του και Μέγας Υποστηρικτής και Ευεργέτης του, διοργάνωσε διαδικτυακή επιστημονική τιμητική εσπερίδα, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, παρουσιάζοντας την αρχιεπισκοπική αυτή διαδρομή των 15 ετών, με τις εξής επιστημονικές εισηγήσεις: Α) Εισαγωγική – Κεντρική Ομιλία περί του προσώπου και του έργου του τιμωμένου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄. Θεσμοί – Κοινωνία – Έθνος – Οικονομία, κατά τε την θεωρία και την πράξη. (Αθ. Αγγελόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου – Δ/νων Σύμβουλος ΙΕΘΠ & Η. Μογλενίδης Υπ. Δρ. – Δ/ντης Βιβλιοθήκης ΙΕΘΠ), Β) Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β και η συμβολή του στον εορτασμό της 200ετηρίδος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτορας και Καθηγητής της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δημοκριτείου Παν/μίου Θράκης), Γ) Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄ στις Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις (Γρηγόριος Μ. Λιάντας, Αναπλ. Καθηγητής Α.Ε.Α.Α. – Πρόεδρος ΙΕΘΠ), Δ) Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β΄ και το προσωπικό φιλοϊδρυματικό έργο του (Κυριάκος Δημ. Μωυσίδης, Υποψ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ – Δ/ντης Επικοινωνίας ΙΕΘΠ). Χαιρετισμό για την εσπερίδα, απέστειλαν, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. Βλάσιος Φειδάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ανατολικού Σεράγιεβου κ. Mirko Sajlovic και ο Πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικός Ελληνισμός κ. Σταύρος Πανουσόπουλος. Οι παραπάνω εισηγήσεις και χαιρετισμοί, θα δημοσιευθούν, σε άλλο χρόνο, από το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Όμως, στην επετειακή εσπερίδα, συμμετείχαν, επίσης, με τα δικά τους μηνύματα, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι μίλησαν για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για το πολυσήμαντο έργο του, την θυσιαστική του διακονία στην Εκκλησία του Χριστού, αλλά και για το μεγαλόπνοο όραμά του, το οποίο υλοποιεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των υψηλών του καθηκόντων, και συνεχώς εμπλουτίζεται, επενδύοντας στις αξίες της ορθοδόξου μας πίστεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας για τον Μακαριώτατο λέει χαρακτηριστικά πως, «ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος διακονεί τον λαό του Θεού με σοφία, σεμνότητα, διάκριση και φιλάνθρωπη διάθεση». Και συνεχίζει, «σε όλες τις πτυχές των εκκλησιαστικών πραγμάτων, η μαρτυρία του Μακαριωτάτου αδελφού συμβάλλει στην οικοδομή του πληρώματος της Εκκλησίας και στην προάσπιση των οσίων και των ιερών του Γένους». Η συνεργασία, όντως, των δύο Προκαθημένων, φανερώνει το φρόνημα και τη σύνεσή τους, να συμπορεύονται υπηρετώντας, πρωτίστως, την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες πως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επιλέγει να κάνει πράξη στη ζωή του την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, «Μακάριον εστί μάλλον διδόναι ή λαμβανειν» (Πραξ. 20,35), και να μένει πιστός στο θείο κέλευσμα, «Διακονείν μάλλον ή διακονείσθαι» (Μαρκ. 10,45).

Είναι ο Ιεράρχης εκείνος, που διακηρύττει και ζει το ευαγγέλιο της αγάπης.

Ο Επίσκοπος, ο οποίος με ζήλο, με ήθος, με ιεραποστολικό πάθος και αφοσίωση, πορεύεται στην αποστολή του.

Ο άνθρωπος εκείνος, που δεν αφήνει κενά μεταξύ λόγων και έργων.

Συμπλήρωσε, λοιπόν, 15 έτη θεοφιλούς ποιμαντορίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ συνολικά περισσότερα από 40 χρόνια ποιμαίνει τον λαό του Θεού ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Β΄ έχει ήδη λάβει τη θέση του, ως μία από τις πλέον δεσπόζουσες μορφές του συγχρόνου εκκλησιαστικού βίου και της εκκλησιαστικής ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Πολλά και ευλογημένα τα έτη Σας, Μακαριώτατε!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.