Του Σταυρού: Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού.

Του Σταυρού: Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού.
Παίρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό.

Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού.

Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού.

Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει».

Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ: Παράκληση του Αγίου Αριστείδου και Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου – Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού – Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 18.00.

«Τω Χριστώ προσηνέχθης θυσία άμωμος, και ολοκάρπωμα θείον αιωρηθείς απηνώς, εν αγχόνη Αριστείδη γενναιότατε, γόνε κλεινέ των Αθηνών και φιλόσοφε σεπτέ, διό σε νυν ευφημούντες, φωναίς ευήχοις βοώμεν· Χριστόν δυσώπει υπέρ πάντων ημών».

Εορτάζει το ιερό σπήλαιο στο οποίο κατά την παράδοση ερχόταν ο Άγιος Αριστείδης για προσευχή και περισυλλογή.

ΥΨΩΣΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Πανηγυρικός Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με παράκληση προς τον Τίμιο Σταυρό – Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού – Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 19.30.

Θα τεθεί προς ευλογία ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.

ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Ιερά Αγρυπνία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού – Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού – Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 22.00.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.