14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ: Τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής τιμά σήμερα 14 Οκτωβρίου η Ορθοδοξία. Η Οσία Παρασκευή καταγόταν από τους Επιβάτες (κοντά στην Σηλυβρία) της Θράκης. Από μικρή έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα των Αγίων.

Γιορτή σήμερα

Από εκεί αναχώρησε στην Ηράκλεια του Πόντου, όπου για πέντε χρόνια είχε αναλάβει την περιποίηση κάποιου ναού. Κατόπιν έφυγε στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε μια γυναικεία Μονή, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην αρετή.

Έπειτα αναχώρησε πάλι στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης, όπου παρέμεινε δύο χρόνια στον ναό των Αγίων Αποστόλων και εκεί απεβίωσε ειρηνικά.

Την ακολουθία της συνέγραψε ο Συρίγος Μελέτιος, τον δε βιο της ο Eυθύμιος ο Aρχιεπίσκοπος Tορνόβου.

Ή Όσια έφθασε στην Πα­λαιστίνη και απήλαυσε τις μεγάλες ευλο­γίες από τα Ιερά Προσκυνήματα. Εδώ πληροφορήθηκε και για κάποιο ιερό γυ­ναικείο αυστηρό Κοινόβιο, πού υπήρχε στην έρημο του Ιορδανού.

Τον τόπο αυτό επέλεξε για να μονάσει. Έδώ απήλαυσε και νέες πνευματικές εμπειρίες.

14 Οκτωβρίου

Με τον αγώνα της, την αδιάλειπτη προσ­ευχή, την άσκηση της αγάπης και της δι­ακονίας, την καλλιέργεια της υπομονής και της ταπεινοφροσύνης ή Αγία Παρα­σκευή ανήλθε σε ύψη αρετής. Και ήταν μόλις 25 ετών.

Ή παρουσία της μέσα στο Κοινόβιο αποτελούσε για όλες τις μοναχές ένα δυνατό πρότυπο ζωής. Όμως δεν παρέμεινε για πολύ ακόμη ανά­μεσα τους.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: 14 Οκτωβρίου γιορτή: Αγία Παρασκευή η Νέα «Επιβατηνή» – Χιλιάδες θεραπεύτηκαν από το Ιερό της Λείψανο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.