Η Εκκλησία ονόμασε Χρυσόστομο τον γεννηθέντα στην Αντιόχεια Ιωάννη για την ωραιότητα των λόγων του, ενώ για τη ρητορική του δεινότητα ονομάστηκε Δημοσθένης του χριστιανισμού

Εξέχουσα προσωπικότητα της χριστιανοσύνης, μέγας Πατέρας της Εκκλησίας και οικουμενικός δάσκαλος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ο ένας από τους Τρεις Ιεράρχες (Μέγας Βασίλειος και Γρηγόριος ο Θεολόγος οι άλλοι δύο).

Η Εκκλησία ονόμασε Χρυσόστομο τον γεννηθέντα στην Αντιόχεια Ιωάννη για την ωραιότητα των λόγων του, ενώ για τη ρητορική του δεινότητα ονομάστηκε Δημοσθένης του χριστιανισμού.

Ο Ιωάννης γεννήθηκε το 347, έμεινε δε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία και ανατράφηκε με τη φροντίδα της μητέρας του, Ανθούσας.

Σπούδασε ρητορική κοντά στο φημισμένο δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο.

Ο δάσκαλός του τον εκτιμούσε τόσο πολύ για την ευφυΐα και τη ρητορική του δεινότητα, που έλεγε πως θα τον άφηνε διάδοχό του στη σχολή, αν δεν τον είχαν κερδίσει οι χριστιανοί.

Μετά τις σπουδές του ο Ιωάννης δικηγόρησε για λίγο στην Αντιόχεια και στη συνέχεια έφυγε για την έρημο, όπου ασκήτευσε.

Το 381 επανήλθε στην Αντιόχεια για να χειροτονηθεί διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος.

Κατά τη διάρκεια της ιεροσύνης του διακρίθηκε για την ερμηνεία των Γραφών, το κήρυγμα και την ποιμαντική του δράση.

Σύντομα η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της Αντιόχειας και στα τέλη του 397 κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου η Ενδημούσα Σύνοδος των επισκόπων τον εξέλεξε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, παρά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεόφιλου, που προωθούσε τον δικό του υποψήφιο.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ενθρονίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του έτους 398.

Πρώτος του στόχος ήταν η αναδιοργάνωση της Εκκλησίας, καθώς πίστευε ότι η ηθική εξυγίανση της κοινωνίας προϋπέθετε την εξυγίανση του κλήρου και των αρχόντων.

Τα κηρύγματά του επισήμαναν τις εκτροπές όλων των κοινωνικών τάξεων και διακήρυσσαν την ανάγκη επιστροφής στο αυθεντικό περιεχόμενο της χριστιανικής ζωής, ιδιαίτερα των κληρικών και των αρχόντων.

Έτσι, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα ερχόταν σε σύγκρουση με πολλούς από τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες της εποχής του.

Δε δίστασε να αντιταχθεί και προς την αυτοκράτειρα Ευδοξία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο φορές.

Στη δεύτερη εξορία του, καθ’ οδόν προς τα Κόμανα του Πόντου, πέθανε, στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 407, σε ηλικία 60 ετών.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναδείχθηκε σε μέγιστο εκκλησιαστικό συγγραφέα.

Το έργο του είναι εντυπωσιακό, τόσο σε έκταση όσο και σε θεολογική πληρότητα.

Αποτελείται από ομιλίες, πραγματείες και επιστολές.

Το πιο γνωστό έργο του στον πολύν κόσμο είναι η Θεία Λειτουργία (Λειτουργία του Χρυσοστόμου), που τελείται κατά κύριο λόγο κάθε Κυριακή στις εκκλησίες.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου εορτάζεται στις 13 Νοεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 13 Σεπτεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία.

Επιπλέον, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου, και μαζί με την Καθολική Εκκλησία τους Τρεις Ιεράρχες στις 30 Ιανουαρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.