12 χρόνια μετά την ηρωική του θυσία, ο Λοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους λαμβάνει την αναμενόμενη τιμή απ’ την Πολιτεία, με το Μετάλλιο «Αλτρουϊσμού και Αυτοθυσίας». Το Μετάλλιο αυτό απονέμεται στους ανθρώπους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν, κινδυνεύοντες συνανθρώπους τους.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση στις 6 Οκτωβρίου του 2020 και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 35 ο Χαράλαμπος προήχθη στον βαθμό του Λοχαγού. Το ΥΠΑΜ εις ένδειξη σεβασμού στην αυτοθυσία του, εισηγήθηκε την απόδοση του Μεταλλίου, πράγμα που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας υπέβαλε σχετική αίτηση προς το Υπουργικό συμβούλιο η οποία εγκρίθηκε χθες (12 Ιουλίου 2021).

Ο Χαράλαμπος θυσιάστηκε το πρωί της 5ης Νοεμβρίου του 2009 σε φυλάκιο της πρώτης γραμμής, στο κέντρο της Λευκωσίας στον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην πύλη Πάφου. Ήταν 10.50 όταν ακούστηκε μια υπόκωφη έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου.

Το κακό είχε ήδη γίνει και ο 29χρονος υπολοχαγός έπεσε νεκρός, ακρωτηριασμένος στα δυο του χέρια και με ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά. Η στάση του Χαράλαμπου τη στιγμή του τραγικού περιστατικού ήταν καθ’ όλα ηρωική αφού αντί να πετάξει την οπλοβομβίδα που είχε από μόνη της οπλίσει, την κράτησε στην αγκαλιά του δίνοντας σε τρία άλλα νεαρά παιδιά τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονταν για να απομακρυνθούν από το φυλάκιο.

Έρευνα που διενεργήθηκε μετά θάνατον διαπίστωσε ότι ο 29χρονος τότε Λοχαγός σκοτώθηκε από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι από ανθρώπινο λάθος.

Τότε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε δηλώσεις του απέδωσε τα αίτια του τραγικού ατυχήματος σε «ανθρώπινο λάθος».

Η έρευνα λοιπόν, κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της εθνικής φρουράς. Συγκεκριμένα είχε σπάσει πλαστικό περίβλημα το οποίο κρατούσε τον μηχανισμό πυροδότησης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.