Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Αντίπα, επισκόπου Περγάμου, του πρώτου χριστιανού και «πιστού μάρτυρος» εν Μικρά Ασία, σύμφωνα με τον Απόστολο των Εθνών.

Ο άγιος Αντίπας έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του μεγάλου διώκτη των χριστιανών Δομιτιανού. Οι Άγιοι Απόστολοι τον χειροτόνησαν επίσκοπο Περγάμου της Μικράς Ασίας, πόλη στην οποία ζούσαν πολλοί ειδωλολάτρες, γι` αυτό το έργο του στην Πέργαμο ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Όμως ο μαχητής επίσκοπος προχώρησε το δρόμο του με πίστη στο Νυμφίο Χριστό, πολλή υπομονή και επιμονή στην αποστολή του, με τη χάρη του Θεού, οδήγησε πλήθος ειδωλολατρών στη χριστιανική πίστη.

Για τη δράση του αυτή, καταγγέλθηκε στο διοικητή της περιοχής, ο οποίος τον συνέλαβε, με σκοπό να τον πείσει να αλλάξει την πίστη του. Συνεργοί του Διοικητή στο εγχείρημα του αυτό υπήρξαν διάφοροι ιερείς και φιλόσοφοι της ειδωλολατρικής θρησκείας. Όμως, ο επίσκοπος Αντίπας, με τη θεία φώτιση, αντέταξε τόσο ισχυρά επιχειρήματα, ώστε τους κατατρόπωσε. Τότε, διατάχθηκε ο θάνατός του μέσα σε πυρωμένο χάλκινο βόδι. Μέσα από το κολαστήριό του ο άγιος ευχαριστούσε τον Κύριο που τον αξίωσε να μαρτυρήσει για τη δόξα του, κυριολεκτικά μιμούμενος τους Τρεις Παίδες εν τη Καμίνω του πυρός.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.