Μέσα σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο, 2 χλμ. ανατολικά του ιστορικού Καλπακίου των Ιωαννίνων, δεσπόζει η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Βελλάς, η οποία απο την ίδρυσή της έως και σήμερα, συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την πολυτάραχη ηπειρωτική ιστορία.

Το πολύτιμο αυτό στολίδι της ηπείρου, ιδρύεται τον 11ο αιώνα μ.Χ. και ανακαινίζεται σε μεγάλο βαθμό το έτος 1745 μ.Χ., όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω ακριβώς απο την είσοδο του καθολικου της.

Στο Ναό της Μονής – που είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος – δεσπόζει η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Βελλαϊτίσσης, Προστάτιδος της Βελλάς.

Ξεχωριστό επίσης, είναι το ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, καλλιτεχνημένο αριστουργηματικά, ενώ κοσμείται ο ναός απο αγιογραφίες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών, όπως του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Πλουτάρχου κλπ.

Η Μονή Βελλάς πρόσφερε σημαντικό πνευματικό έργο την περίοδο της Τουρκορατίας στη περιοχή της Ηπείρου.

Απο την περίοδο του Αλή Πασά το μοναστήρι ερημώνεται ενώ απαλοτριώνεται και μεγάλο μέρος της περιουσίας του με αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψή του έως και τις αρχές του περασμένου αιώνα, τότε που ξεκινά γι αυτήν ένα άλλο μεγάλο και σπουδαίο ταξίδι στο χρόνο. Αυτή τη φορά όμως όχι ως Μονή, αλλά ως Σχολή.

Το 1911 η μεγάλη ηπειρωτικη εμβληματική προσωπικότητα της περιόδου εκείνης, ο Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης – μετέπειτα απο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος – Σπυρίδωνας Βλάχος, ιδρύει στους χώρους της Μονής ιεροδιδασκαλείο με σκοπό τη μόρφωση Ιερέων και Διδασκάλων, μή μένοντας όμως μόνο στη παρούσα μορφή.

Έκτοτε έως και σήμερα, η μονή Βελλάς είναι συνηφασμένη και άμεσα συνδεδεμένη με την Σχολή της. Η θεοφιλής αυτή Σχολή περνά απο τα παρακάτω στάδια αδιάκοπης σπουδής και προσφοράς στην Θεολογική και Εκκλησιαστική μας Παράδοση.

• 1911 ως το 1924 – Ιερατική Σχολή Βελλάς με τετραετές πρόγραμμα
σπουδών (τύπος Ιεροδιδασκαλείου),

• 1927 ως το 1939 – Αγροτικό Ιεροδιδασκαλείο της Μονής Βελλάς, με
πενταετές πρόγραμμα σπουδών,

• 1939 ως το 1969 – Ιεροδιδασκαλείο της Μονής Βελλάς, με εξαετές
πρόγραμμα σπουδών,

• 1969 ως το 1977 – Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, με εξαετές πρόγραμμα
σπουδών,

• 1977 ως το 1989 – Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς, με
τριετές πρόγραμμα σπουδών.

• 1993 ως το 2006 – Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, με τριετές
πρόγραμμα σπουδών (και από το 2001 ως το 2006, με έξι (6) εξάμηνα
σπουδών επιπέδου Τ.Ε.Ι.),

• 2006 ως σήμερα – Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων,
με οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και με δύο
προγράμματα σπουδών:

α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών,

και β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.

108 χρόνια Βελλά λοιπόν. 108 χρόνια ανάδειξης σπουδαίων προσωπικοτήτων με πλούσια προσφορά στα θεολογικά και εκκλησιαστικά γράμματα της Πατρίδος μας, κοσμώντας επιπλέον με τη παρουσία της την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και κυρίως την Εκκλησία της Ελλάδος, καθότι γνήσια θυγατέρα της, αποτελώντας για κείνη ένα αληθινό πνευματικό στήριγμα.

Ακόμα και σήμερα, ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία συνεχίζει να πλάθει με Ορθόδοξη ζύμη τους φοιτητές της, όλους εμάς που καθημερινά την αντικρίζουμε νοιώθοντας την ως δεύτερο σπίτι μας.

Το έργο της αδιάκοπο και ο στόχος της ακέραιος: να γίνουμε αξιόλογοι επιστήμονες των Ιερών Εκκλησιαστικών Γραμμάτων.

Πιστεύουμε ότι αν ζούσε σήμερα ο Αριστοτέλης, θα την ζήλευε και αυτο διότι σύμφωνα με τον ίδιο η εκπαίδευση χρειάζεται τρία πράγματα: την φύση, την μάθηση και την άσκηση.

Και τα τρία παραπάνω στοιχεία εδω στη Βελλά συνυπάρχουν.

Το πρώτο καθότι απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση το πανέμορφο και ειδηλιακό τοπίο στο οποίο είναι κτισμένη η Σχολή Βελλάς.

Το δεύτερο είναι η κατεξοχήν βασική αρχή της Σχολής, καθότι η μάθηση εδώ γίνεται ουσιαστικά, αφού το κλίμα είναι οικογενειακό μεταξύ καθηγητών και φοιτητών.

Οι καθηγητές μας όλα αυτά τα χρόνια, δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου εμείς οι φοιτητές να μην μαθαίνουμε την επιστήμη της θεολογίας ή της βυζαντινής μουσικής ως ξύλινη και νεκρή, αλλά η μάθηση γίνεται εμπειρικά και αληθινά.

Όλοι έχουν μεράκι για το αντικείμενο που διδάσκουν και αυτό μεταδίδεται και στους φοιτητές. Ασφαλώς κυριαρχεί και το τρίτο – δηλαδή η άσκηση – καθότι στην Ακαδημία Βελλάς συνδιάζεται η μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας με τις επιστημονικές σπουδές.

Η ιστορία της ανεπανάληπτη και η προσφορά της στην εκκλησία μας διαχρονική. Με τις ευλογίες τις Παναγίας Θεοτόκου της Βελλαϊτίσσης, ευχόμαστε να συνεχιστεί στους αιώνες των αιώνων.

Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον απο του νυν και εως του αιώνος!!!

Εις ένδειξη ειλικρινούς ευγνωμοσύνης,

Το Δ. Σ. των Φοιτητών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.