Την Ελληνική ιστορία των τελευταίων αιώνων ξεδίπλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, στην πανηγυρική ομιλία για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Μικρές και μεγάλες στιγμές, γνωστές και άγνωστες πτυχές μέσα από τις οποίες γεννήθηκε η σημερινή Ελλάδα.

Η πανηγυρική εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παρουσία όλων των αρχών της πόλης, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Μητροπολίτη Μάξιμου, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, των βουλευτών Μαρίας Κεφάλα και Γιώργου Αμυρά, του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, δημοτικών συμβούλων και πολλών άλλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν περιορίστηκε μόνο στα ιστορικά γεγονότα.. Αναφέρθηκε στο νέο Μπιζάνι που πρέπει να κατακτηθεί σήμερα. Τη νέα μεγάλη ιδέα.

Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας η Ήπειρος ξεπέρασε την καθήλωσή της στην τελευταία θέση όλων των Ευρωπαικών Περιφερειών, έσπασε την απομόνωση από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για την αναπτυξιακή της ισοτιμία.

«Η χώρα, όπως διαμορφώθηκε εδαφικά από τα σαλπίσματα της μεγάλης ιδέας και όπως διαμορφώθηκε οικονομικά από την νοικοκυροσύνη των προηγούμενων και των απερχομένων γενεών βγαίνει από μία μεγάλη οικονομική δοκιμασία που κόντεψε να την διασπάσει και να την ξαναρίξει έρμαιο στο διχασμό και την κακοπέραση. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και χάρη σε ορθές πολιτικές επιλογές, όχι δημοφιλείς πάντως, κρατηθήκαμε μέσα στο μοναδικό γερό σκαρί που μας αναλογεί αυτή την ιστορική περίοδο, μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρατηθήκαμε και τελευταία αφήνουμε σιγά σιγά πίσω μας την κρίση», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η τελική φάση της διαπραγμάτευσης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2021-2017 η οποία θα φέρει στην Ελλάδα 35,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 19,2 θα διατεθούν στη συνοχή και 16,2 στον πρωτογενή τομέα.

«Το χτίσιμο μιας Ελλάδος νοικοκυρεμένης και μέσα σ’ αυτήν μιας Ηπείρου προκομμένης, που στέκεται γερά στα πόδια της και μετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με κάθε μορφής απαραίτητες παροχές προς τον πολίτη είναι το δικό μας χρέος, το δικό μας αναίμακτο Μπιζάνι που πρέπει να κατακτηθεί. Και αυτή τη νέα μεγάλη ιδέα δεν πρέπει ούτε να τη χάσουμε ούτε να την κοντύνουμε.

Το ξέραμε πως ήταν ωραία τα νησιά

κάπου εκεί τριγύρω που ψηλαφούμε

λίγο πιο χαμηλά ή λίγο πιο ψηλά

ένα ελάχιστο διάστημα

Για κανένα ελάχιστο διάστημα αυτή την νέα ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε. Το χρωστάμε στο χθες που τιμούμε σήμερα και αύριο, το χρωστάμε στο σήμερα που τόσο μας ταλαιπώρησε για να το βάλουμε σε μια σειρά, το χρωστάμε κυρίως στο αύριο που μας περιμένει!» κατέληξε.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπογραμμίζοντας ότι σήμερα πρέπει να ανασυντάξουμε και πάλι την μνήμη μας και να υφάνουμε από την αρχή λησμονημένες αξίες όπως αυτές της αλληλοκατανόησης και της θυσίας.

«Η επέτειος την οποία γιορτάζουμε σήμερα με το διαπρεπές φορτίο της Ιστορίας, που απείραχτο διαπερνά τον καιρό, έρχεται να μας υποδείξει το νεότερο Χρέος μας. Οι πολιτισμοί δεν δολοφονούνται. Το απέδειξε η σχεδόν μισή χιλιετία σκλαβιάς της πόλης μας. Όταν χάνονται, είναι γιατί αυτοκτονούν οι ίδιοι. Είναι γιατί οι άνθρωποι αυτομολούν οι ίδιοι προς την τραγωδία τους. Το πρόταγμα «όλο και περισσότερα και όλα για μένα», που με τη θέλησή μας κυριάρχησε στους νεότερους καιρούς, αποδείχτηκε ο ασφαλής δρόμος προς την καταστροφή. Το «εσείς» και «εμείς» που, από διαλεκτική διαφορά, διαστροφικά το αφήνουμε να μεταβάλλεται σε εχθρική αντιπαλότητα, οι αγέραστες δηλαδή διχοτόμοι που διαρκώς κατακερματίζουν την έννοια της κοινότητας υποσκάπτουν τη συνύπαρξή μας. Είναι οι πύλες απ όπου ο «εχθρός» διεισδύει μέσα μας. Το πρόταγμα «όλο και περισσότερα και όλα για μένα», που για καιρό και καιρό, σάρωνε τις αδιατίμητες αξίες του αλτρουϊσμού και της αλληλεγγύης, αποθέωνε τον ατομικισμό, κατέστρεφε τη συλλογική συνείδηση, έφτασε σήμερα να μας απειλεί όλους. Το Χρέος μας τώρα είναι να πολεμήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας», ανέφερε στην ομιλία του.

Με μία λαμπρή παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Στον εορτασμό, στην κορυφαία μέρα της πόλης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σημαίες από τη Μάνη, την Κρήτη, το Σούλι και την Κύπρο ήρθαν στα Γιάννινα για να τιμήσουν εκείνους που θυσιάστηκαν ώστε να πέσουν τα οχυρά του Μπιζανίου. Δυναμικό παρόν από τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης ενώ καταχειροκροτήθηκαν τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.