Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού και μυροβλήτη πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 10 Ιουλίου, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Άγιο Νεκτάριο. Διακεκριμένοι ομιλητές φώτισαν τη ζωή και το έργο του Αγίου της Εκκλησίας, στην εσπερίδα που διοργανώθηκε από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους εκλεκτούς ομιλητές και το σεβαστό ακροατήριο. Στην εισηγητική ομιλία του σκιαγράφησε την χαρισματική προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου, την «ασκητική μορφή του νεοφανούς αστέρος των ύστατων χρόνων, τον αληθινό εργάτη της αρετής», όπως ανέφερε. «ο οποίος με την υπομονή, την ταπείνωσή και την πραότητά του έγινε άσβεστη λαμπάδα των πεπλανημένων, άριστος παιδαγωγός της νεότητος, παρηγορία των ασθενούντων, φως Χριστού στη ζωή αμετρήτων Ορθοδόξων χριστιανών, νέκταρ της ευσεβείας, θεμελιωτής του γνησίου ορθοδόξου μοναστικού φρονήματος». Και προσέθεσε: «Η Ιερά Μητρόπολή μας εγκαυχάται εν Κυρίω, διότι είναι συνδεδεμένη στενότατα με τον Άγιο Νεκτάριο, αφού σπούδασε με υποτροφία του μακαριστού Αντωνίου Παπαδάκη, μεγάλου ευεργέτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος κατήγετο από το Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου. Τον θεωρούμε λοιπόν δικό μας Άγιο, αφού κατ’ ελάχιστον η μικρή επαρχία μας βοήθησε στην κατάρτιση και τις σπουδές του».

Κατακλείοντας, σημείωσε: «Η αποψινή εσπερίδα εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας, επί τη συμπληρώσει τριάντα ετών από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου. Διότι ο μακαριστός Μητροπολίτης ήτο ιδιαιτέρως φιλάγιος, τιμούσε δε εξαιρέτως τους Κρήτες Αγίους τους οποίους προέβαλε πολύ. Αγαπούσε πολύ και τον Άγιο Νεκτάριο. Αυτό φανερώνουν οι ναοί που εγκαινίασε προς τιμήν του στα Λακώνια, στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο Λούμα και στον Άγιο Νικόλαο. Συνδέεται λοιπόν ο Άγιος Νεκτάριος άρρηκτα με τα έργα του μακαριστού Μητροπολίτου Δημητρίου».

Τον λόγο έλαβαν οι αξιόλογοι ομιλητές κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, Γυμνασιάρχης Θεολόγος και κ. Δημήτριος Μετοχιανάκης, Ιατρός – Υγειονολόγος, οι οποίοι ανεφέρθησαν στην ενασχόληση του Αγίου Νεκταρίου με την γυμναστική και την ιατρική επιστήμη. Εν συνεχεία ο π. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγός – Συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Νεκτάριος και ο σπερματικός λόγος» και ακολούθησε η εισήγηση της κας Ιωάννας Κριτσωτάκη – Δρακωνάκη, Θεολόγου, με θέμα: «Ο Άγιος Νεκτάριος και η μερίδα των σωζομένων».

Την εκδήλωση πλαισίωσε με εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία βυζαντινής μουσικής, υπό τον χοράρχη κ. Γεώργιο Φουλεδάκη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.