ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Τρεις μήνες περίπου μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, το Άγιο Όρος τοποθετήθηκε δημόσια με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή για πρώτη φορά ένας επίσημος εκκλησιαστικός φορέας θέτει το πρόβλημα της Ουκρανίας σε μία ορθή πνευματική βάση.

Όπως έλεγε ο μεγάλος Αγιορείτης Ρώσος άγιος Σιλουανός, που έζησε στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος στις αρχές του 20ού αιώνα, απαραίτητη συνθήκη για να επικρατήσει η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων είναι να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για τα λάθη του.

Για το Άγιο Όρος λοιπόν δεν υπάρχουν κακοί Ρώσοι και καλοί Ουκρανοί, ούτε το αντίστροφο, ούτε μόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως θέλουν να μας την παρουσιάσουν τα περισσότερα ΜΜΕ.

Υπάρχει ένας πόλεμος μεταξύ ομόδοξων αδελφών, που ήταν επί αιώνες ενωμένοι μαζί στην πίστη, που είχαν κοινή ιστορία, γλώσσα και πνευματική κληρονομιά.

Διάφοροι παράγοντες, οικονομικά συμφέροντα, εθνικισμοί, μίση, πραξικοπήματα, δολοφονίες αθώων ανθρώπων, ακραίες εθνικιστικές ομάδες και από τις δύο πλευρές, στερήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως τα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα μιας Δύσης που δεν πιστεύει σε τίποτε άλλο εκτός από το χρήμα και την εξουσία, οδήγησαν στον πόλεμο, που δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά από το 2014 στο Ντονμπάς με χιλιάδες αθώα θύματα, όχι μόνο από την πλευρά των Ουκρανών, αλλά και των Ρώσων.

Για το Άγιο Όρος δεν υπάρχει καλός και κακός πόλεμος, ούτε κακοί και καλοί άνθρωποι. Το Άγιο Όρος λέει όχι στον σύγχρονο αντιρωσικό μανιχαϊσμό, που μάχεται οτιδήποτε ρωσικό και αμνηστεύει όλα τα λάθη και τα εγκλήματα της άλλης πλευράς.

Που αποκλείει όλους τους αθλητές από τα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα, μόνο και μόνο επειδή είναι Ρώσοι και ακυρώνει τον Ντοστογιέβσκι και τον Τσαϊκόφσκι, επειδή έκαναν το λάθος να γεννηθούν Ρώσοι.

Για να τελειώσει ο πόλεμος, μας λέει η Ιερά Κοινότητα, πρέπει και οι δύο πλευρές να καταλάβουν τα σφάλματά τους, να μετανοήσουν, να επιστρέψουν στο πνεύμα του Ευαγγελίου και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Έτσι θα έλθει η πολυπόθητη ειρήνη.

Γ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.