Ιστορικής σημασίας, με πολλαπλά μηνύματα, κρίνεται η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στη χώρα μας ο επονομαζόμενος και Πάπας των “Φτωχών”, Φραγκίσκος.
Πρόκειται για τον δεύτερο Πάπα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας την τελευταία χιλιετία.
Oταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάιο του 2001, έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που ήρθε στη χώρα μετά το Σχίσμα του 1054. Η επόμενη ιστορική επίσκεψη Πάπα σε ελληνικά εδάφη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε για μία μόνο ημέρα στη Λέσβο, όπου είχε επισκεφθεί τη Μόρια και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Η ιστορία του Πάπα “των φτωχών”
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εκλέχθηκε Ποντίφικας τον Μάρτιο του 2013, μετά την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, και έγινε ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, καθώς και ο πρώτος Πάπας με το όνομα «Φραγκίσκος», το οποίο διάλεξε ως φόρο τιμής στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, μία απόφαση που έδειξε από την αρχή ότι η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες θα αποτελούσαν προτεραιότητά του. Στο τέλος της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2016, επέστρεψε στο Βατικανό με τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία, προσφέροντας άσυλο και στα 12 μέλη τους. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα επισκεφθεί μόνο τη Λέσβο.
Ανταπόκριση στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον Ποντίφικα το 2020 –κατά την οποία είχε καλέσει τον Πάπα στη χώρα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη καθώς και με άλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες.
Ξεχωριστικό κεφάλαιο της διήμερης επίσκεψης περιλαμβάνει τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς και με διάφορους εκπροσώπους της Εκκλησίας στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σ
το τέλος της ημέρας θα βρεθεί με μέλη της κοινότητας των Ιησουιτών, στην πρεσβεία του Βατικανού στο Παλαιό Ψυχικό.
Το μήνυμα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό
Αύριο, Κυριακή, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη όπου θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα συναντηθεί ξανά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Τη Δευτέρα το πρωί θα βρεθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ θα μιλήσει με νέους ανθρώπους στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων στο Μαρούσι, πριν φύγει για το αεροδρόμιο.
Εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία πολύ σημαντική επίσκεψη, «καθώς ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει αναφορές σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι γνωστή η ευαισθησία του για τον άνθρωπο».
«Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας, θεωρείται γεγονός γιορτής και ενότητας για όλη την καθολική κοινότητα στην Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη κοινότητα είναι «πολύμορφη, με πιστούς από πολλές εθνικότητες και γλώσσες», συμπεριλαμβανομένων μεταναστών που ήρθαν το 1980 από χώρες, όπως Πολωνία, Αλβανία και Ουκρανία, αλλά και Σύροι και Ιρακινοί, εκτός των άλλων, που ήρθαν το 2015.
Οι περισσότεροι καθολικοί πιστοί στη χώρα συγκεντρώνονται στην Αθήνα, ενώ διαθέτουν και μεγάλη παρουσία στις Κυκλάδες, με 8.000 πιστούς να διαμένουν στη Σύρο και 3.000 στην Τήνο, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.
Στην επίσκεψη αυτήν ο Πάπας δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν οι καθολικοί».
Μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο και είπε:
«κοσμικά δηλητήρια μας μόλυναν, το ζιζάνιο της υποψίας μεγάλωσε την απόσταση και παύσαμε να καλλιεργούμε την μεταξύ μας κοινωνία. (…) Με ντροπή, το αναγνωρίζω για την Καθολική Εκκλησία, πράξεις και επιλογές που λίγο ή τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τον Ιησού και το Ευαγγέλιο, προερχόμενες μάλλον από δίψα για κέρδος και ισχύ, μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία. (…) Η ιστορία έχει το δικό της βάρος και σήμερα εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και τους αδελφούς μας για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί».
Στο σημείο αυτό είναι πολύ επίκαιρα όσα είπε ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Παύλου π. Παρθένιος, σε συζήτηση που είχε με κάποιον Καρδινάλιο, που τον επισκέφθηκε στο μοναστήρι του.
Ο Καρδινάλιος, που μιλούσε ελληνικά, μαζί με άλλους δέκα καθηγητές κ.λπ., έλεγαν ότι έκαναν συνέδρια για να γίνει ο εορτασμός του Πάσχα κοινός, να μειωθεί η νηστεία κ.λπ.
Ο Καρδινάλιος ρώτησε τον Ηγούμενο:
«Τι λες, θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα τα συνέδρια αυτά που κάνουν;». Του απαντά ο Ηγούμενος: «Κάτι μπορούν να κάνουν. Από μηδέν μέχρι μηδέν, τελικά μηδέν εις το πηλίκον, ίσον τίποτα».
Ο Καρδινάλιος: «Πώς μιλάς έτσι;».
Ηγούμενος: Μιλάω έτσι, γιατί και οι μεν, και οι δε, και οι ανατολικοί και οι δυτικοί ξέρουν την αλήθεια, αλλά δεν την ομολογούν. Πάει ο ένας να καλύψει τον άλλο. Γυρνούν γύρω-γύρω από το θέμα. Κάνουν πολιτική και δεν ομολογούν την αλήθεια» (περιοδ. «Όσιος Γρηγόριος», αρ. 46, σελ. 72).
Ο Ηγούμενος, χωρίς συνέδρια, χωρίς θεολογίες, χωρίς πολλά λόγια, είπε την πικρή αλήθεια.
Καλές είναι οι επαφές και τα συνέδρια, ο διάλογος και οι συγγνώμες.
Αλλά με τις συγγνώμες απλά μένουμε στην διαπίστωση των σφαλμάτων, που ήδη την έχει κάνει η ιστορία. Δεν αλλάζει κάτι.
Γιατί φτάσαμε σε όλα αυτά τα λάθη; Γιατί προηγήθηκε η δογματική έκπτωση, η αλλοίωση της πίστης.
Δόγμα και πράξη είναι αλληλένδετα. Το ένα είναι σφιχτά δεμένο με το άλλο.
Εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι, θα πρέπει οι Καθολικοί πρώτα να ομολογήσουν τα σφάλματά τους στο δογματικό επίπεδο και ότι εξαιτίας τους οδηγήθηκαν και στις υπόλοιπες διαστρεβλώσεις σε πρακτικό επίπεδο.
Προσθήκη σχολίου