Εγκλωβισμένοι στις νότιες συνοικίες του Χαλεπιού -ελάχιστες τον αριθμό- μαζί με περίπου 100.000 κατοίκους που εξακολουθούν να παραμένουν σ’ αυτές τις περιοχές της μαρτυρικής πόλης, οι αντάρτες αντιστέκονται μεν στην πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους αλλά όχι για πολύ ακόμη.

Πιθανότατα το μέτωπό τους θα είχε ήδη καταρρεύσει εάν η αιφνιδιαστική αντεπίθεση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα δεν είχε αναγκάσει τη Δαμασκό να ενισχύσει τις εκεί γραμμές της με στρατεύματα από το Χαλέπι.

Παρότι δημοσίως οι αντάρτες διακηρύττουν ότι θα παραμείνουν στην πόλη έως ότου και ο τελευταίος σκοτωθεί στη μάχη, οι επικεφαλής τους του πολιτικού σκέλους έχουν, τα τελευταία 24ωρα, επαφές με Ρώσους διπλωμάτες στη γειτονική Τουρκία -η οποία διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή- για να καταλήξουν σε συμφωνία πλήρους αποχώρησής τους. Όπως γράφει ο Economist τους έχουν προταθεί -στο πρότυπο ανάλογων συμφωνιών που επετεύχθησαν προσφάτως- τα εξής δύο: είτε να αποσυρθούν νοτίως προς την πόλη Ιντλίμπ φέροντας μόνον ελαφρύ οπλισμό ή να κατευθυνθούν βόρεια μαζί με τα βαρέα όπλα τους και να ενισχύσουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS και των Κούρδων.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.