Στην κατάμεστη αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» (Ωδείο Ρεθύμνου) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13η Φεβρουαρίου 2017 το ρεσιτάλ πιάνου του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Ελευθερίου Κουμασίδη, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, με τίτλο «από το μπαρόκ στο μοντέρνο».

Ήταν μία ακόμη μουσική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Στο χαιρετισμό του, στην έναρξη της εκδηλώσεως, ο κ. Σπυρίδων Ραφτάκης, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και την Ιερά Μητρόπολη, που έχουν αγκαλιάσει και στηρίζουν το Μουσικό Σχολείο, τους καθηγητές και τους μαθητές του.

ρεσιταλ πιάνου Κουμασίδης

Ο κ. Ραφτάκης αναφέρθηκε σε δράσεις που, παρά τις αντίξοες συγκυρίες, πραγματοποιεί το Μουσικό Σχολείο, με το ζήλο των εκπαιδευτικών και των μαθητών του, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Μουσικά Σχολεία. Επίσης ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσίασε στο κοινό τον π. Ελευθέριο Κουμασίδη με τα εξής λόγια:

«Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Κουμασίδης γεννήθηκε στην Αίγινα.
Είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης πτυχιούχος πιάνου της τάξης της κ. Χριστίνας Μύστακα – Δέλλιου, του Απολλωνίου Ωδείου Αθηνών, απ’ όπου απεφοίτησε με βαθμό «Άριστα» παμψηφεί και τιμητικό έπαινο.

ρεσιταλ πιάνου μπασρόκ στο μοντέρνο

Στην Αίγινα έχει δώσει αρκετές συναυλίες, ενώ επί χρόνια πλαισίωνε τη Δημοτική Χορωδία που διηύθυνε η κ. Βάνα Χαλκίδη.
Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, στην Παχειά Ράχη, ενώ κάθε καλοκαίρι έχει καθιερώσει να δίνει μια συναυλία στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Ως Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης υπηρετεί στο νησί Αγκίστρι εξυπηρετώντας και τους τρεις οικισμούς του, τη Σκάλα, τους Μύλους και τα Λιμενάρια.
Έχει συμβάλει στην αποκατάσταση των αγιογραφιών στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μύλων, που είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά.
Ταυτόχρονα έχει δώσει νέα πνοή στη λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων του Αγκιστρίου μαζί με τους συνεργάτες του.

Ο π. Ελευθέριος συνεχίζει παράλληλα με αδιάπτωτο ζήλο να διακονεί και την μουσική τέχνη και δίδει με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ πιάνου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όποτε και όπου προσκληθεί.

ρεσιταλ πιάνου από το μπασρόκ στο μοντέρνο

Ο π. Ελευθέριος Κουμασίδης ανήκει στους ιερωμένους εκείνους, οι οποίοι διαθέτουν ευρύτητα πνεύματος και ουσιαστική παιδεία και, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις, δεν φοβούνται να ασκήσουν κάποια καλή τέχνη, χωρίς να αμελούν στο ελάχιστο την ιερατική τους αποστολή και διακονία.
Και γι’ αυτό ξεχωρίζει και έχει κατακτήσει μια ζηλευτή θέση στην καρδιά του κόσμου.
Δεν έχει παρωπίδες, αγαπά και υπηρετεί τον πολιτισμό, δεν τον φοβάται. Με τη μουσική του υμνεί το Θεό και χαρίζει παραμυθία και τέρψη στους ακροατές του»

Στη συνέχεια, ο π. Ελευθέριος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο και το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου που του έδωσαν την ευκαιρία να βρεθεί για πρώτη φορά στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, ερμήνευσε στο πιάνο τα εξής έργα σημαντικών δημιουργών: Fantasy in D minor του Mozart, Toccata in E minor του Bach, Raindrop Prelude, Nocturne Op.48 No.2 και Mazurka Op.17 No.4 του Chopin, Arabesque No.1 του Debussy και Gnossienne No. 1 του Satie.

πιάνο Ελευθέριος Κουμασίδης
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος ευχαρίστησε το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου και τον Διευθυντή του κ. Σπυρίδωνα Ραφτάκη για την πάντοτε καλή συνεργασία τους με τη Μητρόπολη και τον π. Ελευθέριο Κουμασίδη για την αποδοχή της προσκλήσεως να έλθει και να δώσει το ρεσιτάλ πιάνου στο Ρέθυμνο.

ρεσιταλ πιάνου Ελευθέριος Κουμασίδης

ρεσιταλ πιάνου μοντέρνο

ρεσιταλ πιάνου από το μπασρόκ

ρεσιταλ πιάνου από το μπασρόκ μοντέρνο

ρεσιταλ Ελευθέριος Κουμασίδης

ρεσιταλ πιάνου Ελευθέριος Κουμασίδης

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.