Η «Αραβοκουρδική Συμμαχία» που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρέλαβε για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα με απόφαση της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόφαση αυτή της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, η οποία με μηνύματά της από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας από τον Ντ. Τραμπ, είχε ζητήσει να σταματήσει αμέσως ο ανεφοδιασμός με όπλα στους Κούρδους της Συρίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε πει πως «Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μπουν σκιές στη στρατηγική συνεργασία τους με την Τουρκία, ανεφοδιάζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας προφανώς τους Κούρδους της Συρίας.

“Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έλαβαν για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα, (καναδικής κατασκευής Gurkha LAPF). Αυτό έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη” στις FDS, ανέφερε ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

“Στο παρελθόν, παραλαμβάναμε όπλα, πυρομαχικά. Με τα τεθωρακισμένα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση υποστήριξης”, διευκρίνισε. Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η πρώτη ίλη τεθωρακισμένων εγκρίθηκε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ή από εκείνην του Μπαράκ Ομπάμα, ο Σέλο απάντησε πως ήταν η κυβέρνηση του Τραμπ που το αποφάσισε.

“Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη της Ράκας”, κυριότερου προπυργίου του ΙΚ στη Συρία, διευκρίνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Η συμμαχία FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα​Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του, προκειμένου να του παρουσιάσουν σχέδιο “για να κατανικήσουν” το ISIS.

Η συμμαχία FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα. Σε μια Συρία ρημαγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011, η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη βόρεια Συρία.

Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο (επί διακυβέρνησης Ομπάμα ακόμη) ότι ανεφοδιάζουν με ελαφρά όπλα την συμμαχία με επικεφαλής Κούρδους αγωνιστές στη Συρία, έχοντας εξαγριώσει του Τούρκους –όπως έγραφε η Γκάρντιαν- διακινδυνεύοντας έτσι την εύθραυστη συμμαχία στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS”.

Αλλά τα άσχημα μαντάτα για του Τούρκους και οι ανησυχίες που είχαν εκδηλώσει οφείλονταν και σε δηλώσεις που είχε κάνει σε προεκλογική ακόμη ομιλία του, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε πει τότε πως είναι «θαυμαστής των Κούρδων» (“big fan of the Kurds”) και είχε εκφράσει την ελπίδα πως «Τούρκοι και Κούρδοι θα συνεργασθούν εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.