Μια από τις κρισιμότερες ημέρες της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό στη Γενεύη είναι η σημερινή. Η τρίτη μέρα διαπραγμάτευσης επιφυλάσσει σημαντικές εξελίξεις, καθώς είναι η τελευταία πριν από τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Κατά την τρίτη αυτή ημέρα, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα συζητήσουν το εδαφικό, το οποίο θα κορυφωθεί με την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές, θα συζητήσουν όμως και θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης (όχι η εκ περιτροπής προεδρία). Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, στην ατζέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσες άλλες εκκρεμότητες έχουν απομείνει από όλα τα κεφάλαια.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης σήμερα, αναμένεται να είναι μακρά και να διαρκέσει αρκετές ώρες, για να καταλήξει στην ανταλλαγή χαρτών από τις δυο πλευρές.

Η κυβέρνηση της Κύπρου, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε έντονο ύφος κάλεσε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αυτές τις κρίσιμες ώρεςΗ κυβέρνηση της Κύπρου, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε έντονο ύφος κάλεσε όλους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το -υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση- τμήμα να εκτείνεται στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών θα ελέγξουν τη συμβατότητά των χαρτών με τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί και ακολούθως θα παραδοθούν στον κ. Έιντε, χωρίς καμιά από τις δυο πλευρές να κρατήσει αντίγραφο. Μυστήριο παραμένει άλλωστε και το πως και πότε θα γίνει η αξιοποίηση των χαρτών αυτών, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Ο πρώτος χάρτης που θα παραδώσουν οι δυο πλευρές, δεν αναμένεται να είναι και ο τελικός, καθώς οι δυο πλευρές θα καταθέσουν χάρτες που θα αγγίζουν το 28,2% και 29,2% αντίστοιχα. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι οι τελικοί χάρτες θα έχουν μια σύγκλιση γύρω στο 28,6% με 28,7%.

Σημασία, ωστόσο, θα έχει ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο χάρτη. Πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να δοθεί χάρτης με 28,2% και να είναι ευθεία γραμμή, κάτι το οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση.

Όπως αναφέρει σχετικά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, μόνο 5 άτομα θα δουν τους χάρτες που θα καταθέσουν οι δυο πλευρές και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, δυο εμπειρογνώμονες(ένας από κάθε πλευρά) και ο κ.Έιντε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.