Εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις είχαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στις αποφάσεις της διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη, η οποία επανέλαβε την υποστήριξή της σε μια λύση δύο κρατών για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, απομακρύνει τις προοπτικές της ειρήνης.

«Αυτή η διεθνής διάσκεψη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές της ειρήνης καθώς ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να αρνούνται απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

«Αν τα κράτη που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ήθελαν πράγματι η ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει, θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση (στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς) για να δεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στον αντίποδα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Σαέμπ Ερεκάτ, εξέφρασε ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Παρισιού, εκτιμώντας ότι «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

Ο Ερεκάτ κάλεσε επίσης σε ανακοίνωσή του τη Γαλλία «να αναγνωρίσει αμέσως το Κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του» και ζήτησε από τους άλλους μετέχοντες στη διάσκεψη να «αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη όπως αναγνωρίζουν το Ισραήλ».

Η διάσκεψη διεξήχθη την Κυριακή με τη συμμετοχή 70 χωρών, χωρίς τη συμμετοχή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε πολύ έντονα σε κάθε πολυμερή προσέγγιση του θέματος και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε εκ των προτέρων τη διάσκεψη, κρίνοντας ότι είναι «μια παλαιστινιακή απάτη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με στόχο να λάβει ακόμη πιο αντι-ισραηλινές θέσεις».

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, οι μετέχοντες στη διάσκεψη «δημιούργησαν μια δυναμική για την απόρριψη της ισραηλινής κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ «για να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες» και να «τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης» ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.