Η Ρωσία παρενέβη στην διαδικασία των αμερικανικών εκλογών του 2016για να βοηθήσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη CIA, και όχι μόνο για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν εντοπίσει άτομα που συνδέονται με την ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα WikiLeaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Τα άτομα που εντοπίστηκαν περιγράφονται ως μέλη μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στην χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι άποψη κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.

Ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από την CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην απόρρητη αξιολόγηση της, παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Η υπηρεσία τόνισε πως είναι«απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας.

Ήδη από τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ κατηγορούσαν την Ρωσία για επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης σε οργανισμούς και φορείς του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Ο υποψήφιος τότε Ντόναλντ Τραμπ τόνιζε πως δεν ήταν πεπεισμένος για την «ρωσική απειλή». Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η αρμόδια ομάδα για την μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των mails, ανέφερε η Post. Τα υπό εξέταση άτομα, σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία, που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα mails στα WikiLeak.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράμ Ομπάμα ζητά με την σειρά του από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας να ερευνήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό και να έχουν έτοιμη την αναφορά τους πριν από την τελετή παράδοσης της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου. Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς και σε άλλους.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.