Σε διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους στους οποίους θα καταβληθούν τα κέρδη…
από τις υπεραποδόσεις των εσόδων και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.

Παραπαίοντας στην κόψη μίας ασταθούς όσο και αδιέξοδης πολιτικής και οικονομικής πορείας σχεδόν δύο χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί την εμπορική λογική του «marketing-mix» επιχειρώντας να διασώσει όσα σώζονται… υποσχόμενος «δώρα» στους μικροσυνταξιούχους και αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός έβγαλε από τη φαρέτρα το κλασικό, ισχυρό όπλο της παροχολογίας. Έχοντας φύγει από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας χωρίς να επιτύχει το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσης, έχοντας καταρρεύσει δημοσκοπικά, τόσο η κυβέρνησή του όσο και ο ίδιος προσωπικά και έχοντας μπροστά του την ακανθώδη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός έβγαλε από τη φαρέτρα το κλασικό, ισχυρό όπλο της παροχολογίας.

Ο τρόπος που επελέγη να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων – με διάγγελμα αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ – «τύλιξε» την επιχείρηση αντιστροφής του καθόλα αρνητικού κλίματος με κάθε επισημότητα, φούντωσε τα σενάρια περί επικείμενων εκλογών και θύμισε το ξεχασμένο όσο και απαξιωμένο από την ίδια την κυβέρνηση αριστερό αφήγημα περί θεμελίωσης ενός συστήματος προστασίας και στήριξης των αδυνάμων.

Η επιμονή του Μαξίμου να ευαγγελίζεται την «ανάκαμψη» που δεν έρχεται, δεν αποτελεί πλέον «μαξιλαράκι» προστασίας για την κυβέρνηση. Γι αυτό ως ύστατη προσπάθεια απόδρασης από το κρεβάτι του Προκρούστη προκρίθηκε η λύση του χριστουγεννιάτικου μποναμά και της διαρκώς επαναλαμβανόμενης υπόσχεσης από τον Αλέξη Τσίπρα – σε τόνο δραματικό – ότι θα υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

Οι παροχές τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να γίνουν πραγματικότητα και να μην παραμείνουν και αυτές εξαγγελίες προς προσωρινή τέρψιν των κουρασμένων πολιτών και των μακρόπνοων πολιτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

617 εκατομμύρια ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, με την Ελλάδα να σηκώνει το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, αλλά και της οικονομικής κρίσης, κάτι που έφτασε η ώρα να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη. Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έγινε ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές». Τελικός στόχος, είπε, είναι «η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές».

«Χορηγούμε άμεσα 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Κατώτατο ποσό της ενίσχυσης θα είναι τα 300 ευρώ», σημείωσε.

«Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο η οικονομία θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη θα είναι η αναδιανομή», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «τη συμφωνία με τους εταίρους μας θα τα τηρήσουμε στο ακέραιο».

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση», πρόσθεσε, καταλήγοντας:

«Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η στήριξη των αδυνάτων και η διόρθωση των αδικιών. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί».

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.