Μια ευρωπαϊκή έρευνα υποστηρίζει ότι το εξευγενισμένο φοινικέλαιο, ένα βασικό συστατικό στην γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας Nutella, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Παρότι οι αρχικές ανησυχίες σχετικά με το φοινικέλαιο έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάιο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων Προτύπων (EFSA), τα νέα μόλις τώρα… έφτασαν στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχουν προς το παρόν περιορισμοί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενάντια στη χρήση του.

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως παγωτό, μείγματα κέικ, μαργαρίνη και συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα. Το φοινικέλαιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε μερικά μη-βρώσιμα προϊόντα.

Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τη Nutella και το φοινικέλαιο

1. Η EFSA ισχυρίζεται ότι το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το φοινικέλαιο είναι καρκινογόνο και ότι αποδείχτηκε πως “παράγει περισσότερη ποσότητα από μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια, όταν υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου”. Η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία είναι η Γλυκιδυλο-Εστέρα λιπαρών οξέων (Glycidyl fatty acid ester – GE) που παράγεται μόνο όταν φοινικέλαιο θερμαίνεται πάνω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τότε, ο πρόεδρος της επιτροπής της EFSA, η οποία έκανε την έρευνα για το φοινικέλαιο, δήλωσε: “Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η γλυκιδόλη είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο συστατικό και, ως εκ τούτου, δεν ορίστηκε κάποιο ασφαλές επίπεδο χρήσης του”. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η EFSA δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για την διακοπή χρήσης του φοινικελαίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φοινικελαίου και της ταχείας εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και μεγάλες ποσότητες παλμιτικού οξέος (ένα βασικό συστατικό στο φοινικέλαιο) εκδήλωσαν πιο επιθετική εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με την μελέτη.

2. Η Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στη Nutella

Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παρασκευάζει διάφορα προϊόντα στον χώρο των γλυκισμάτων, έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία, για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, ότι η Nutella είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία.

Στην εκστρατεία αυτή, η Ferrero υποστηρίζει ότι η Nutella δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το φοινικέλαιο και ότι το χρησιμοποιούν “με τρόπο που δεν είναι επικίνδυνος”. Στην εν λόγω διαφήμιση (την οποία μπορείτε να δείτε ακριβώς παρακάτω) ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella, εξηγεί ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Ferrero επεξεργάζεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα, καθιστώντας το ασφαλές.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.